Велики имам Ал-Азара у Каиру: Ислам одбацује тероризам

Утицајни сунитски научник говорио је на Светској конференцији о религијама у Минстеру – Немачки „бискуп дијалога“ Јашке похвално говори о образовању исламских вероучитеља на Минстерском универзитету

Минстер-Рим 17.03.2016. – Велики имам и шеик Каирског универзитета Ал-Азар, Ахмад Ал-Тајиб, истакао је да ислам уопште не подржава икакав облик тероризма. „Ислам је религија мира. И муслимани живе тај мир,“ рекао је у четвртак у Минстеру, у Немачкој. „Терористи који чине ова гнусна дела, не могу се никако позивати на ислам. Та њихова дела одбацују муслимани и на Истоку и на Западу,“ казао је један од најутицајних сунитских научника на маргинама „Конференције светских религија“ одржане на Минстерском универзитету.

У наставку је овај 70-годишњак истакао да овај чувени Каирски универзитет пружа руку свима који служе миру и покушавају да успоставе заједничку основу религија. Дух религија као такав је посебно погодан за изградњу мира – „више од прописа и закона“, истакао је Ал-Тајиб.

Председавајући подкомисије за међурелигијски дијалог немачке бискупске конференције, викарни бискуп Ханс-Јохан Јашке, изјавио је да је Конференција на Минстерском универзитету отворени позив против злоупотребе религије за насиље, терор, као и у политичке сврхе. Овај хамбуршки викарни бискуп је похвално говорио о образовању исламских вероучитеља на том универзитету. По његовом мишљењу, то може помоћи саживоту хришћана и муслимана и уклањати неспоразуме.

Овај велики имам је ове недеље водио разговоре у Берлину са верским великодостојницима, посланицима Бундестага и научницима. У суботу њега прима папа Фрања у Риму. Овоме се Тајиб одазива папином позиву који му је у Каиру лично испоручио секретар папског Савета за међурелигијски дијалог. бискуп Мигел Ангел Ајусо Кихот.

Извор: Катпрес (превод Информативна служба СПЦ)