Велики имам Универзитета Ал-Азар и коптски патријарх Тавадрос II отворили међународну конференцију о сузбијању екстремизма и тероризма

Конференција је отворена у среду у Каиру у присуству великог броја верских научника, и представља део напора египатске владе да сузбије настајање Исламске државе Ирака и Леванта (ИСИЛ). Египат се придружио међународној коалицији у борби против присуства ИСИЛ-а у Ираку и Сирији.

ИСИЛ-ов ортак „Држава Синај“ претходно је била позната као Ансар Беит Ал-Макдис, а убила је стотине људи током прошле године, углавном војнике.

У свом говора Ал-Тајеб је рекао: „Подела, ратовање и поларизација су главне тактике које екстремисти користе како би поделили исламски свет“. Он је додао да, упркос постојању неколико субјеката који раде на уједињењу муслимана широм света, арапско-исламска нација још увек мора радити на заједничким циљевима еда би суочила са изазовима по безбедност.

Папа Тавадрос II, који је  такође учествовао на отварању ове конференције, рекао је да су принципи божанских религија заједнички за све вере. „Наша вера захтева од нас да волимо ближње и да прихватамо оне који су другачији од нас“, рекао је он.
Папа Тавадрос је, уз то, изложио дугу историју египатске уније током неколико деценија критичних политичких прекретница, почев од револуције 1919. године до данас.

Извор: ОСР