Велики јубилеји на Васршњем сајму

Велики јубилеји на Васршњем сајму
Велики јубилеји на Васршњем сајму
Велики јубилеји на Васршњем сајму
Велики јубилеји на Васршњем сајму

21. април 2013. - У оквиру Васкршњег сајма Богословија Светог Саве у Београду извела је програм Девет векова од рођења Стефана Немање. Хор ученика Богословије са диригентом Милијаном Милијановић отпевао је тропар Патријарху српског народа. О житију Стефана Немање казивао је протођакон Милан Ковачевић, подсећајући нас на заветне поруке родоначелника династије Немањића и оца нашег Светитеља Саве.

Слушајући ове поруке и други предавачи су се овог дана у својим тематима осврнули на наш духовни и културни живот, идентитет и трајање, али и на богатство наше земље. У том прилогу је било и предавање др Ратомира Тишме, стручног консултанта за лековите воде Србије, где смо чули да Србија и Република Српска располажу са преко хиљаду лековитих извора. Предавање о лековитим водама је уоквирено и приказом из књиге о нашим манастирима и православним храмовима на простору где се налазе лековити извори.

22. април 2013. - О здравственом стању нашег народа је из свог угла говорио академик Владета Јеротић. Тема необичног предавања под насловом Педагогија и антипедагогија је изазвала посебно интересовање. О антипедагогији, њеним појавама и облицима испољавања данас, кроз све узрасте младих, упознао је присутне проф. др Исидор Граорац из Новог Сада.

На овогодишњем Васкршњем сајму Академија Српске Православне Цркве за уметности и консервацију придружила се обележавању великог јубилеја представљањем научног зборника "Свети Константин Велики. Историја и култура - поводом 1700 година Миланског едикта". У овој књизи сабрани су радови професора Радомира Поповића, ђакона Ивице Чаировића и професора Горана Јанићијевића. Књига пружа значајан допринос како у расветљавању Константинове личности тако и у разоткривању његове важности за јединство и развој Цркве кроз векове. У име Академије Јелена Ћеранић је поздравила верни народ и предаваче, јереја др Жељка Ђурића, проф. догматике и теологије иконе, и мр Алексу Китановића.

Зорица Зец