Велики свеправославни скуп у Новом Саду

Православна Епархија бачка jе, у Новом Саду од 24. до 27. септембра, домаћин велике и важне међуправославне конференције - петог састанка Међуправославне мреже иницијативâ за проучавање религијâ и деструктивних култова.

На позив Његовог Преосвештенства епископа бачког г. Иринеја, темом скупа Гуруизам у деструктивним култовима и другде: лични - духовни - друштвени проблеми и њихово решавање бавиће се више од стотину теологâ, професорâ, свештеникâ, психологâ, криминологâ, политикологâ и експерата, који долазе са Кипра и из Грчке, Русије, Украјине, Пољске, Сирије, Грузије, Чешке, Бугарске и Румуније, поред домаћих из Србије. У Новом Саду ће се наћи и више најугледнијих архијереја, укључујући и поглавара Цркве Чешких земаља и Словачке, Блажењејшег Архиепископа г. Христофора, затим Архиепископа критског г. Иринеја, Митрополита карпасијског г. Христофора из Кипарске Православне Цркве и већег броја архијерејâ Српске Православне Цркве. Учесницима Конференције упутиће своје поруке Његова Светост Васељенски Патријарх г. Вартоломеј, остали православни Патријарси и Предстојатељи помесних Православних Цркава, као и Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј.

Пети састанак Међуправославне мреже иницијативâ за проучавање религијâ и деструктивних култова отвориће Његово Преосвештенство Епископ бачки г. др Иринеј, а прво излагање, на тему Гуруизам—духовни, лични и друштвени проблеми, одржаће Архиепископ прашки и Митрополит чешких земаља и Словачке г. Христофор. Учесници скупа ће од 24. до 26. септембра још чути излагања Епископа јегарског г. др Порфирија (Истинско црквено очинство и псеудостарчество— гуруизам); професора др Георгија Крипаса (Правни оквир у Европској унији и другим земљама за борбу против деструктивних култова); професора др Александра Дворкина из Русије (Неопходност организовања пастирског рада Цркве насупрот тоталитарним сектама); протојереја Александра Новопашина из Новосибирска, Русија (Гуруистичке групе у Цркви); професора др Ивана Желева Димитрова из Бугарске (Делатност Шри Шри Рави Шанкар секте у Бугарској); Митрополита карпасијског г. Христофора са Кипра (Гурустичко веровање у поређењу са богословским веровањем Цркве), професора др Јована Мирића из Београда (Когнитивне особености младих као предиспозиција за психоманипулацију) и друга.

У четвртак, 14/27. септембра, на празник Воздвижења Часног и Животворног Крста (Крстовдан), учесници скупа ће се сабрати на светој архијерејској Литургији у Саборном храму у Новом Саду, а потом посетити Светоархангелски манастир у Ковиљу.  

Извор: Епархија бачка