Великодостојник Цариграда с „патријархом“ Филаретом

Цариградска Патријаршија и даље се стара око консолидације тзв. Православне Цркве Украјине и спремна је да дипломатским путем реши верско питање Украјине, извјештавају грчки медији.

У том циљу се 22. маја 2019. године јерарх Цариградске Васељенске Патријаршије, митрополит Француске Емануил (Адамакис) састао се са почасним патријархом Православне Цркве Украјине (ПЦУ)  Филаретом Денисенком, јавила је грчка новинска агенција Ромфеа.гр. Према грчким новинарима, Фанар и даље подржава новостворену црквену структуру и намерава решити проблеме с којима се ПЦУ сусрела на дипломатском нивоу.

Филарет је раније рекао да је зависност од Фанара садржана у Томосу издатом Православној Цркви Украјине (ПЦУ). Он је додао да се нова црквена структура сада бори за независност од Цариграда и за то да Украјина има своју патријаршију. „И митрополит Епифаније и Цариградски патријарх не желе да Украјина има Патријаршију“, закључио је он.

Према Филарету, ово уједињење је отежано жељом неких „архијереја“ ПЦУ да буду подређени Цариградској Патријаршији. „Ако архијереји подрже потпуну независност Украјинске Цркве, онда је потребно ујединити се са таквим архијерејима. Али ако архијереји желе да уместо подређености Москви буду подређени Цариграду, онда је тешко с таквима ујединити се. Како се човек може ујединити када је циљ другачији? Неки су за независну Украјинску Цркву, за Кијевску Патријаршију. А други - за зависност, али сада не од Москве, него од Цариграда,“ изјавио је Филарет пред телевизијским гледаоцима.

Извор: Orthochristina (са енглеског Инфо служба СПЦ)