Великопосно сабрање свештенства у Манастиру Покрова Пресвете Богородице – Нова Грачаница

У манастиру Покрова Пресвете Богородице - Нова Грачаница на Трећем језеру у уторак и среду 17. и 18. марта ове године, по благослову Епископа Америчко-Канадског г. Лонгина, одржано је редовно великопосно братско сабрање са исповешћу свештенства ове Епархије.

После разматрања прилика и проблема у пастирском раду, као и поучне речи надлежног Епископа, одржана су и два предавања. Протојереј мр Велибор Џомић, парох Подгорички из Митрополије Црногорско-Приморске, одржао је предавање на тему ''Живот и страдање Митрополије Црногорско-Приморске у ХХ веку'', а Протојереј др Милош Весин, парох у Ленсингу и професор Богословског факултета у Либертивилу, одржао је предавање на тему ''Пастирски приступ умирању и смрти''.

У поподневним часовима свештенство је у манастирској цркви приступило Светој тајни исповести. По благослову Епископа г. Лонгина, свештенике је исповедио Архимандрит Леонтије.

У вечерњим часовима, манастир је походила чудотворна икона Божије Матере "Курск-коренаја". Име јој потиче из града Курска, а придев ''коренаја'' је придодан зато што је чудом нађена уз корен једног дрвета. Ова икона је стара преко седам векова, а у 18. веку је пред њом, још као дечак, исцељен Свети Серафим Саровски. Икона се међу својим домаћинима, Руском Заграничном Црквом, такође назива и "Знаменије", тј. Знак, зато што руску дијаспору већ деценијама води кроз несигурни и непредвидиви терен Запада и западног живота.
Икону је у Манастир Новa Грачаница донио Епископ Кливеландски Руске Цркве г. Петар. Епископи Петар и Лонгин су у манастирској цркви, у присуству већег броја свештеника и верног народа, одслужили Акатист Богородици.

У среду 18. марта Епископ Лонгин је са свештенством служио Свету литургију пређеосвећених дарова.

Редовно братско сабрање је завршено заједничком трпезом љубави.

Из Епархије за Америку и Канаду Митрополије Новограчаничке - Јеромонах Серафим (Балтић),
сабрат Манастира Нова Грачаница