Венчање у Саборном храму у Нишу

Саборна црква НишУ недељу, 20. јула, у Саборном храму Свете Тројице у Нишу, обављена је Света тајна венчања. У храму који је изграђен на згаришту старог, сада се ради фрескописање. Фреске које су раније красиле зидове цркве су уништене у пожару, а сада храм оживљава нови фрескопис, другачији од претходног, али једнако леп. Нови храм заиста изгледа величанствено, са моћним стубовима, са прекрасним полијелејем, са иконостасом и фрескама одакле Ликови Господњи, Матере Божије, и свих Светитеља показују пут ка Горњем Сиону.

Окупана сунцем и испуњена мирисом тамјана, црква је у недељу била пуна сватова који су дошли да присуствују венчању. Младенце је венчао Његово Преосвештенство Епископ нишки Г. Иринеј уз саслужење протојереја-ставрофора Милутина Тимотијевића, ректора Богословије у Нишу, оца Мардарија, игумана манастира Св. Јована Богослова и више од тридесет свештеника и ђакона из нишке епархије и из братских грчких градова Патре, Солуна и Атине. Младожења Стефан Цинцаревић је будући свештеник и богословски факултет је завршио у Либертвилу, где је и упознао своју невесту Наташу, девојку српкињу која је одлучила да због љубави дође у Србију. Било је дивно, јер после Свете Архијерејске Литургије која је била служена пре венчања, овај свети чин је био само наставак те лепоте.

Нека Господ и Свесвета Тројица помогну да се увек и у што већем броју окупљају сватови и младенци, и да се роди што више српске деце која ће бити крштена у овом прелепом храму.

Зоран Николић, пред. ЦО Крушевац