Вердијев "Трубадур" у Нишкој тврђави

Једна од најмоћнијих опера Ђузепеа Вердија изведена је на Летњој позорници Нишке тврђаве у оквиру државног обележавања 17 векова Миланског едикта

Уз ансамбл опере Народног позоришта из Београда наступили су и солисти из Италија и Бугарске, а домаћин те свечаности била је Амбасада Републике Италије у Београду. Једна од најмоћнијих опера Ђузепеа Вердија омиљена је готово свима. Знају оперски уметници да је "Трубадур" омиљен и публици. Цветелина Василева у улози Леоноре каже да се публика према овој опери увек односи са поштовањем. "Многе арије обични људи певају, лако их памте, и то је прелепо", каже Василева.

Опера Трубадур је седма државна свечаност поводом обележавања Миланског едикта, акта о верској  толеранцији и толернацији уопште. Саветник Председника Србије за културу Радослав Павловић каже да су хтели да покажу да је толеранција важна. "То је једна од најкрупнијих порука у нашој цивилизацији. Суштина те поруке је право на разлику и да свако верује како му срце каже,"  објашњава Павловић. 

Извор: РТС