Верници у Хабаровску захтевају обнову лýка из 1891.

Овим лýком је била обележена  посета будућег цара Николаја II

Иницијативна група која се залаже за поново постављање Хабаровске тријумфалне капије заседала је у у Хабаровској богословији, под руководством митрополита хабаровског Владимира. Лýк је првобитно био подигнут током 1891, уочи посете тадашњег царевића Николаја Александровича Романова, будућег цара и царског мученика.

Састанку су присуствовали познати архитекти, представници локалних огранака друштава за заштиту спомен обележја, и свештеници и неке јавне организације.

Предложено је неколико могућих локација за поновну изградњу лýка. Учесници су посетили трг Комсомолскаја, где је првобитно био лýк изграђен 1891. године.

Према речима јавних представника, реконструкција лука у част стогодишњице мучеништва царске породице био би важан догађај у културном животу града, и сама изградња била би украс регионалног центра.

Тријумфални лýкови су грађени у неколико градова на руском Далеком истоку, међу којима Благовештенск, Хабаровск, Усуријск и Владивосток, током 1891,  уочи посете престолонаследника Николаја. Лукови су уништени у време СССР-а, мада су лукови у Владивостоку и Благовештенску реконструисани 2003. и 2005. године.

Извор: Хабаровска епархија, православие.ру (превод – Инфо служба СПЦ)