Веронаука

Источно Сарајево: Саветовање за вероучитеље у средњим школама

Дана 27. новембра 2021. године у сали Културног центра Источно Сарајево одржано је прво стручно саветовање за вероучитеље у средњим школама Републике Српске и Федерације БиХ.

Епископ Јеротеј: Веронаука није ствар нечије добре воље

Са занимањем смо у медијима прочитали изјаву неименованог лица из Mинистарства просвете да je покренуто низ састанака на захтев Патријарха да веронаука добије статус редовног изборног предмета, као и да се морају сагледати и последице такве одлуке за друге изборне предмете и правни оквир.

У исто време наведено је да се тако важне ствари не могу мењати преко ноћи, као и да се формира шира комисија која би се искључиво бавила овим питањем, итд. итд. итд. Да немамо поверење у добре намере Министарства просвете закључили бисмо да је на делу стара бирократска смицалица: када нећеш нешто да обавиш формираш комисију... Мада смо уверени да то сада ипак није случај, морамо констатовати да такав сериозан приступ није постојао када је исти орган одлучио да Верску наставу са изборног предмета сведе на наставни програм. То јесте учињено преко ноћи, без икаквог озбиљног расматрања, без икаквих консултација, чак ни формалног, писменог обавештавања Цркава и верских заједница. Још мање се мислило, или можда јесте, о последицама. А последице су: да је веронаука најчешће избачена из редовног распореда часова и изводи се као претчас или као седми или осми час, а не би нас чудило да је тада намера била да Верска настава не постоји у школском распореду.

Захтев највиших представника цркава и верских заједница за решавање проблема верске наставе у школама Србије

Поглавари свих традиционалних цркава и верских заједница у Републици Србији упутили су 22. новембра 2021. године заједничку поруку председнику Републике Србије г. Александру Вучићу, председнику Скупштине Републике Србије г. Ивици Дачићу, председнику Владе Републике Србије гђи Ани Брнабић и министру просвете, науке и технолошког развоја г. Бранку Ружићу, којом указују на проблеме везане за извођење предмета Верска настава и начин превазилажења тих проблема.

Патријарх српски Порфирије, председник Бискупске конференције Светог Кирила и Методија и Бискуп зрењанински Ладислав Немет, Реис-л-улема Исламске заједница Србије Сеад еф. Насуфовић, Бискуп Словачке Евангеличке Цркве а.в. Јарослав Јаворник, бискуп Реформатске Хришћанске Цркве Бела Халас и Велики рабин Србије Исак Асиел апелују на све релевантне институције у држави да се тренутни статус Верске наставе у школском систему што пре измени и изражавају чврсту наду и добру веру да ће Цркве и верске заједнице заједнички са државом Србијом, по угледу и пракси из времена када се Веронаука вратила у учионице, урадити све што је потребно да се све неправилности исправе у целости и коначно реши овај горући проблем српског друштва и просвете. Патријарх Порфирије и представници Цркава и верских заједнице у Србији предложили су највишим државним функционерима:

Сарадничка настава у школама у Београду и Лозници

Сарадничка настава у школама у Београду и Лозници
Сарадничка настава у школама у Београду и Лозници
Сарадничка настава у школама у Београду и Лозници
Сарадничка настава у школама у Београду и Лозници

Просторна удаљеност између Београда и Лознице није била препрека да четворо наставника оствари сарадњу и осмисли час који ће бити занимљив, едукативан, на којем ће се спонтано смењивати већи број различитих активности и истовремено се показати како верска настава нимало не заостаје ни за једним другим предметом што се тиче савременог оквира, а да се тиме истакну сви циљеви и задаци, да се појача пажња ученика и да они кроз активно учешће и задовољство у настави стекну трајна знања.

Изложба „Улога свештенства у Великом рату“

Изложба „Улога свештенства у Великом рату“
Изложба „Улога свештенства у Великом рату“
Изложба „Улога свештенства у Великом рату“
Изложба „Улога свештенства у Великом рату“

Поводом празника Дан примирја, у новобеоградској ОШ „Душко Радовић“ постављена је изложба „Улога свештенства у Великом рату“. Изложба се састоји од фотографија које сведоче о верском животу у српској војсци током Првог светског рата.