Веронаука у Лозници кроз интерактивни рад

Веронаука у Лозници кроз интерактивни рад
Веронаука у Лозници кроз интерактивни рад
Веронаука у Лозници кроз интерактивни рад
Веронаука у Лозници кроз интерактивни рад

Припрема за долазак Богомладенца Исуса Христа кроз пројектну интегрисану наставу у ОШ „Вук Караџић“, Лозница

Слава на висини Богу, и на земљи  мир, међу људима добра воља (Лк. 2,14)

Оно што чини нашу школу посебном, а на чему смо благодарни Господу, јесте да не постоји ниједан већи православни празник да није обележен у овој школи кроз различите предмете у корелацији са веронауком. Ми знамо да без Бога не можемо ништа чинити и ми се молимо Господу да укрепи наше духовне снаге да деца своја стечена знања примене на добро дајући славу Господу и да постану најпре добри људи.

Деца се посебно радују Божићу, а ми, наставници нарочито смо желели да им омогућимо да кроз различите активности интегрисане наставе осете радост овог највећег хришћанског празника. Тематски пројекат Божић реализовали смо током читавог месеца децембра кроз пројектну и радионичарску наставу. Реализатори овог пројекта су вероучитељи Бранко Поповић и Тијана Васић, учитељи Владан Андрић, Жељка Дејановић, Зорица Јањић, Миланка Васиљевић и Светлана Ђурић и наставница енглеског језика Сања Симић де Граф.

Како се достојно припремити за долазак Богомладенца? Ништа достојно без Бога не можемо чинити, али наша деца и наставници су били сагласни да треба кренути од Божићног поста да би нас Господ благословио да реализујемо овај наш заједнички пројекат посвећен најрадоснијем хришћанском празнику на славу светога Имена Његовог, а нама на спасење душе и тела. Заједно са својом вероучитељицом Тијаном Васић велики број ученика нашег школе учествовао је у светој Литургији у недељу 1. децембар 2019. кад су се и причестили.

Вероучитељи су деци одржали низ предавања о празницима који су следили почевши од Ваведења Пресвете Богородице која предаде себе Богу на службу од своје треће године, и тако послушну родитељима и послушну Богу Он је прослави да буде Пречиста и Преблагословена Мати Господа и Спаса нашега Исуса Христа а кроз Њега и свима нама као моћна заступница свих нас који јој се молимо.

На празник Свете Варваре ученици нижих разреда ИО Зајача засадили су Божићну пшеницу.

На Никољдан одржали смо предавање о Светом Николају Мирликијском Чудотворцу кроз интерактивну презентацију коју је пратио и мини квиз.

Оно што се деци посебно допало јесу креативне радионице које смо имали на различитим предметима. Ученици су на веронауци  старом дрвету, дисковима, теглама, филцу, картону успели уз много труда и љубави да дају нови сјај. Кроз ове активности увидели смо да без много новца можемо улепшати наше домове како би Божић учинили још лепшим.

На српском језику вежбали смо правопис и граматику везано за празнике, а на математици осмишљавали смо текстуалне задатке са божићном тематиком - од једначина колико је ко добио божићних поклона до јединица мере које су нам биле потребне за спремање посластица за Божић. Све је то пропраћено божићним песмама интегришући и музичку културу кроз овај пројекат.

На енглеском језику урадили смо велики пано на коме смо насликали икону Рођење Исусово и написали смо божићни тропар и кондак на српском и енглеском језику. На пано смо ставили и три основне молитве на српском и енглеском: Оченаш, Богородице Дјево и Господе Исусе Христе, Сине Божји, помилуј ме грешног. На паноу су се нашле хришћанске врлине и греси, такође на оба језика, као подсетник како треба у животу да живимо. Такође смо вежбали пасив и индеректни говор кроз Библију. Млађи разреди су радили божићни вокабулар и основну граматику - личне заменице, присвојне придеве, глаголе моћи и бити, садашња времена, и то све кроз Божић.

Учитељица Жељка Дејановић је са својим одељењем IV2 имала једну лепу приредбу посвећену Божићу, где су ученици фантастично одглумили једну поучну причу о врлинама, Светом оцу Николају Мирликијском и божићним жељама коју су нашли у Светосавском звонцу.

Учитељица Зорица Јањић са својим одељењем IV1 одржала је приредбу коју је сама осмислила кад су до најситнијих детаља приказани наши обичаји везани за Бадње вече и Божић.

Вероучитељ Бранко Поповић и наставница Сања Симић де Граф су кроз своје интерактивне презентације о Божићу приближили деци лепоту овог празника, а деца су имала прилику и да тестирају своје знање које су стицали прво програмираном наставом кроз интерактивни стрип од јеванђељског текста, који је осмислила наставница Сања Симић де Граф, да би своје знање тестирали кроз квиз који се састојао од асоцијација, осмосмерки, одговора вишеструког избора.

Овим нашим заједничким пројектом желели смо да покажемо да се веронаука може интегрисати са свим предметима и да дамо пример другим колегама да подрже и промовишу веронауку у својим шолама. Веронаука у школама је још, нажалост, изборни предмет, а ми смо убеђени да уколико је деци на један лепши и занимљив начин приближимо, да ће се она једнога дана уврстити у редовне предмете. То је изузетно битно у време када су деца изложена највећим искушењима и кад врло лако без Бога постају плен оном једином крвнику људског рода. Зато позивамо све да нам се придруже, од пастира до мудраца, да пожуримо ка пећини нашег спасења и да се поклонимо Богомладенцу и да му принесемо наше дарове, а Он од нас тражи много - само оно што је потребно и нама - чисто срце.

Сања Симић де Граф

Веронаука у Лозници кроз интерактивни рад
Веронаука у Лозници кроз интерактивни рад
Веронаука у Лозници кроз интерактивни рад
Веронаука у Лозници кроз интерактивни рад