Верски програм за Божић 2012. године на Јавном сервису Србије - РТС и Студију Б

Верски програм за Божић 2012. године на Јавном сервису Србије - РТС и Студију Б

Радио Телевизија Србије ће у данима Божићних празника нове 2012. године, посебно место дати верском програму чиме показује да је отворени медиј, који јасно има - и свакодневно изражава - своју националну улогу у животу српског народа. Сарадња Радио Телевизије Србије и Српске Православне Цркве је изузетно значајна за нашу Цркву. Радио Телевизија Србије има редовне емисије на свом Другом програму: Верски календар и Верски мозаик. Ове емисије, на савремен и свимадоступан начин, ствара Продукција Епархије бачке. Са друге стране, манастир Острог и тадашњи игуман викарни Епископ диоклијски Г. др Јован, садашњи Епископ нишки Г. Јован (Пурић) у сарадњи са Академијом СПЦ за уметности и консервацију РТС-у је уступио осам получасовних емисија о Светој Литургији, а 2011. године и осам емисија о Икони.

Емисија Духовници на Студију Б, коју продуцира Верски програм Србије под покровитељством Епархије бачке у пета и суботу, на Бадње вече и Божић, 2012. године биће емитована на Студију Б. Гост ће бити Епископ јегарски Г. Порфирије, који ће верницима пренети божићну свепоруку о празновању празника над празницима, када се оваплотио Син Бога Живога. Преосвећени Владика ће објаснити шта значи празник и празновање за православне хришћане у доба секуларног друштва, када те категорије постају заборављене. Владика ће говорити о различитим могућностима за успостављање равнотеже између свакодневног живота и одмора током празника.

У суботу, 7. јануара 2012. године, РТС у сарадњи са РТРС преносиће директно Свету Литургију у поноћ из Храма Христа Спаситеља у Бањалуци. Светом Литургијом ће началствовати Преосвећени Епископ бањалучки Г. Јефрем. На Божић, ујутру, РТС ће директно преносити Свету Архијерејску Литургију из Саборне цркве којом ће началствовати Његова Светост Патријарх српски Г. Иринеј. Стручни консултант током преноса Литургије из Саборне цркве биће г. Радомир Маринковић, саветник за наставу Архиепископије београдско-карловачке и вероучитељ у Седмој београдској гимназији. У  наставку, у јутарњем термину Другог програма РТС-а, биће приказана посебна емисија Верског мозаика, која ће обрадити тему Божића. Начин празновања Божића у нашем народу обрађен је са различитих аспеката, али је истакнуто богословско гледиште најрадоснијег хришћанског празника.

У дане Божића биће емитовано неколико емисија на тему Бадњег дана и Божића, где је акценат стављен на етнолошки аспект празника са мањим освртом на богословско и богослужбено становиште Православне Цркве о празнику Христовог Рођења.

Са друге стране, поред свих емисија које говоре о обичајима током Божићних празника, циљ емисије Верски мозаик је да прикаже хришћанско, богословско наслеђе о Божићу.

Пројекат Верски мозаик промовише толеранцију међу различитим културама и конфесијама на тлу Србије. У емисијама ће бити заступљене конфесије обухваћене Законом о Црквама и верским заједницама Републике Србије. Верски мозаик приказују богатство верског живота и културе која се негује у Црквама и верским заједницама у Србији: ликовна уметност, издаваштво, веронаука, музика, хуманитарни рад, различита интересовања, занимљивости.

Сваке суботе у јутарњем термину Верски мозаик упознаје гледаоце са широким подручјем деловања Цркава и верских заједница, како на верском, тако и на културном и социјалном плану. Емисије серијала Верски мозаик истичу истине вере, а не еститику обредољубља, развијајући и унапређујући дијалог између самих верника, верника и атеиста, а посебно у данашње време, aгностика. Верски мозаик има за циљ да развија свест о духовној и културној традицији, наслеђу и идентитету; да приказује богато и слојевито духовно наслеђе Србије као неодвојиви део светске културне баштине; да представи сакралну ликовну уметност и архитектуру, однос вере и савремене науке и философије, црквене уметничке занате, као и да унапређује верско образовање и васпитање у Србији и посебно појашњава питања о вери која имају верници у свом свакодневном верском животу.Програм овакве врсте, кроз једнонедељно емитовање, на модеран и оригиналан начин, визуелним и наративним приказивањем разних занимљивих сегмената из свакодневног живота, доказује сложеност, многостраност и лепоту живота које Цркве и верске заједнице негују у Србији. Емисија траје четрдесет и пет минута.