Верски програм за Божић на Јавном сервису Србије - РТС

Радио Телевизија Србије ће у данима Божићних празника нове 2011. године, посебно место дати верском програму чиме показује да је отворени медиј, који јасно има - и свакодневно изражава - своју националну улогу у животу српског народа. Сарадња Радио Телевизије Србије и Српске Православне Цркве је изузетно значајна за нашу Цркву.

Радио Телевизија Србије има редовне емисије на свом Другом програму: Верски календар и Верски мозаик. Ове емисије, на веома савремен начин, ствара Продукција Епархије бачке.

У суботу, 8. јануара 2010. године, у јутарњем термину Другог програма РТС-а, биће приказана посебна емисија Верског мозаика, која ће обрадити тему Божића. Начин празновања Божића у нашем народу обрађен је са различитих аспеката, али је истакнуто богословско гледиште најрадоснијег хришћанског празника.

У дане Божића биће емитовано неколико емисија на тему Бадњег дана и Божића, где је акценат стављен на етнолошки аспект празника са мањим освртом на богословско и богослужбено становиште Српске Православне Цркве о празнику Христовог Рођења. У поноћ ће у директном преносу бити приказана Божићна Литургија из Спомен храма Светог Саве на Врачару, а ујутру из Саборне цркве у Крагујевцу, обе са стручним коментарима, који ће имати за циљ да појасне најбитније елементе Свете Литургије Православне Цркве.

На сам дан Божића, директно ће бити емитована Света Архијерејска Литургија из Саборне Цркве у Крагујевцу, са почетком у 9 часова, коју ће служити Његово Преосвешетнство Епископ шумадијски Г. Јован. У поподневним терминима у данима пре и после Божића, на Другом програму РТС-а, биће приказана серија од девет епизода на тему Света Литургија, чији је уредник Епископ диоклијски и игуман острошки Г. Јован (Пурић).

Циљ емисије Верски мозаик је да прикаже хришћанско, јудејско и исламско наслеђе на нашем тлу, као и њихов утицај у садашњем историјском тренутку, односно савременом религијском и културном животу Србије. Овај пројекат промовише толеранцију међу различитим културама и конфесијама на тлу Србије. У емисијама ће бити заступљене конфесије обухваћене Законом о Црквама и верским заједницама Републике Србије. Верски мозаик приказују богатство верског живота и културе која се негује у Црквама и верским заједницама у Србији: ликовна уметност, издаваштво, веронаука, музика, хуманитарни рад, различита интересовања, занимљивости.

Сваке суботе у јутарњем термину Верски мозаик упознаје гледаоце са широким подручјем деловања Цркава и верских заједница, како на верском, тако и на културном и социјалном плану. Емисије серијала Верски мозаик истичу истине вере, а не еститику обредољубља, развијајући и унапређујући дијалог између самих верника, верника и атеиста, а посебно у данашње време, aгностика. Верски мозаик има за циљ да развија свест о духовној и културној традицији, наслеђу и идентитету; да приказује богато и слојевито духовно наслеђе Србије као неодвојиви део светске културне баштине; да представи сакралну ликовну уметност и архитектуру, однос вере и савремене науке и философије, црквене уметничке занате, као и да унапређује верско образовање и васпитање у Србији и посебно појашњава питања о вери која имају верници у свом свакодневном верском животу.Програм овакве врсте, кроз једнонедељно емитовање, на модеран и оригиналан начин, визуелним и наративним приказивањем разних занимљивих сегмената из свакодневног живота, доказује сложеност, многостраност и лепоту живота које Цркве и верске заједнице негују у Србији. Емисија траје четрдесет и пет минута.