Верски програм за Божић на РТС-у

РТСРадио Телевизија Србије је у данима Божићних празника посебно место дала верском програму чиме је показала да је отворени медиј, који јасно има и свакодневно изражава своју националну улогу у животу српског народа. Сарадња Радио Телевизије Србије и Српске Православне Цркве је изузетно значајна за нашу Цркву, самим тим што је из Републичке радиодифузне агенције (РРА) најављена успешна пријава више Епархија и црквених општина за добијање фреквенција како за радио тако и за телевизијске станице.

Радио Телевизија Србије има редовне емисије на свом Другом програму: Верски календар и Верски мозаик. Ове емисије, на одличан и савремен начин, ствара Продукција Епархије бачке.

У суботу, 5. јануара 2008. године, у јутарњем термину Другог програма РТС-а, приказана је посебна емисија Верског мозаика, која је обрађивала тему Божића. Начин празновања Божића у нашем народу обрађен је са различитих аспеката али је истакнуто је богословско гледиште најрадоснијег хришћанског празника.

У недељу, 6. јануара 2007. године, емитовано је неколико емисија на тему Бадњег дана и Божића, где је евидентно да је акценат стављен на етнолошки аспект празника са мањим освртом на богословско и богослужбено становиште Српске Православне Цркве о празнику Христовог Рођења. У поноћ је у директном преносу приказана и Божићна Литургија, са стручним коментарима, који су имали за циљ да појасне најбитније елементе Свете Литургије Православне Цркве.

У понедељак, на сам дан Божића, директно је емитована Света Архијерејска Литургија из Саборне Цркве у Београду, коју је служио Његово Преосвешетнство викарни Епископ хвостански Г. Атанасије. У вечерњем термину на Другом програму РТС-а, приказана је емисија Вера у свету, изазови садашњице: Васељенска порука мира. У разговору је средишње место дато Његовом Преосвештенству Епископу бачком Г. Иринеју, који је са богословско-богослужбене стране објаснио данашњи празник, али и говорио о савременим искушењима и изазовима који се појављују пред православним верницима у Србији, али и у целом свету.

Циљ емисије Верски мозаик је да прикаже хришћанско, јудејско и исламско наслеђе на нашем тлу, као и њихов утицај у садашњем историјском тренутку, односно савременом религијском и културном животу Србије. Овај пројекат промовише толеранцију међу различитим културама и конфесијама на тлу Србије. У емисијама ће бити заступљене конфесије обухваћене Законом о Црквама и верским заједницама Републике Србије. Верски мозаик приказују богатство верског живота и културе која се негује у Црквама и верским заједницама у Србији: ликовна уметност, издаваштво, веронаука, музика, хуманитарни рад, различита интересовања, занимљивости.

Сваке суботе у јутарњем термину Верски мозаик упознаје гледаоце са широким подручјем деловања Цркава и верских заједница, како на верском, тако и на културном и социјалном плану. Емисије серијала Верски мозаик истичу истине вере, а не еститику обредољубља, развијајући и унапређујући дијалог између самих верника, верника и атеиста, а посебно у данашње време, aгностика. Верски мозаик има за циљ да развија свест о духовној и културној традицији, наслеђу и идентитету; да приказује богато и слојевито духовно наслеђе Србије као неодвојиви део светске културне баштине; да представи сакралну ликовну уметност и архитектуру, однос вере и савремене науке и философије, црквене уметничке занате, као и да унапређује верско образовање и васпитање у Србији и посебно појашњава питања о вери која имају верници у свом свакодневном верском животу.Програм овакве врсте, кроз једнонедељно емитовање, на модеран и оригиналан начин, визуелним и наративним приказивањем разних занимљивих сегмената из свакодневног живота, доказује сложеност, многостраност и лепоту живота које Цркве и верске заједнице негују у Србији. Емисија траје четрдесет и пет минута.