Вести из епархија

Позив Цркве на братску љубав и узајамност

У овом бурном времену кад се боримо за елементарну правду и кад бранимо Цркву од насртаја антиуставног безакоња, пастирска нам брига налаже да упозоримо и на опасности које су се надвиле над голим животима вјерујућих хришћана и свих грађана Црне Горе.

Породица ђакона Константина Дојића, најзад, на окупу

Ђакон Константин Дојић и његов малолетни син који су од 25. јуна 2020. године на граничном прелазу Илино брдо „чекали“ да им буде дозвољен улазак у Црну Гору, коначно су 1. јула, у 21,30 сати  добили одобрење. 

Протојереј Периша Вранић (1944-2002)

Ставили сте ми у задатак да напишем пар редака о мом покојном оцу, протојереју Периши Вранићу, што ме је веома обрадовало и на чему сам Вам благодаран, али потпуно свестан своје немоћи да у пар мисли на најсвеобухватнији начин одговорим задатку који је постављен пред мене. Сама помисао на мога оца буди многа дивна сећања из детињства, ни данас нисам до краја свестан где је била граница између његове свештничке службе и родитељске. Некако је то код њега било неодвојиво. Мама Јелена, професор музике, је подједнако имала свештену улогу, не само да испрати татин позив и буде и њему ослонац и подршка, већ и у дому да буде мајка. Мајка је призив и благослов, а она је увек била мајка.

Исповест свештенства намесништва опленачког

Исповест свештенства намесништва опленачког
Исповест свештенства намесништва опленачког
Исповест свештенства намесништва опленачког
Исповест свештенства намесништва опленачког

У среду, 1. јула 2020. године, у манастиру Никољу, протосинђел Николај (Младеновић) исповедио је свештенике архијерејског намесништва опленачког.

Слава параклиса у Пожеги

Празник Светог Јована Шангајског и слава параклиса у Пожеги молитвено су прослављени 2. јула 2020. године Господње. С верним народом парохије пожешке, свештенством и монаштвом Епископије славонске, свету архијерејску Литургију је служио је Владика пакрачко-славонски г. Јован.