Вести Епархије рашко-призренске

Манастир Архангели евакуисан, Богородица Љевишка у пламену, експлозије око манастира Дечани, Пећка Патријаршија угрожена! Овај пограм албанских терориста спроводи се на Косову и Метохији у присуству 18.000 наоружаних војника КФОР-а и више хиљада припадника УНМИК полиције.

Kosovo i Metohija veceras - BETA FOTO servis

Док се према Митровици и Грачаници скупљају десетине аутобуса наоружаних Албанских екстремиста, док горе обе цркве у Косову пољу, болница и школа Светог Саве, док се у Косовском поморављу Срби с највећим мукама бране и опиру навалама хиљада наоружаних Албанаца, апелујемо на свештенство и монаштво да усрдном молитвом и свеноћним бдењем помогну страдалној браћи и сестрама на Косову и Метохији који пролазе Голготу невиђеног страдања, бруталности и насиља од стране албанских екстремиста.

BETA FOTO servis

Према најновијим информацијама око Грачанице се воде тешке оружане борбе у којима је повређено теже двадесетак шведских војника. Наоружани Албанци кидишу на војнике КФОР-а који спречавају улазак у село. У међувремену је на подручје Грачанице и Чаглавице дошао контигент америчке војске који наводно има овлашћење да пуца на екстремисте.

Ово што се дешава на Косову и Меотхији данас и вечерас, представља страшан пораз целокупне мисије Уједињених нација која је пет година обмањивала јавност наводним успесима, омогућавајући милитаризацију Албанаца.

 

ЗВАНИЧНИК УНМИК-А: У ПИТАЊУ ЈЕ ‘КРИСТАЛНА НОЋ’

 

Приштина -- На Косову је у току „Кристална ноћ“, рекао је у изјави за Б92 један званичник УНМИК-а који је желео да остане анониман. УНМИК и Срби током целог дана и вечери мета су напада косовских Албанаца, због чега су евакуисане канцеларије администрације Уједињених нација у Гњилану, Призрену и Пећи. Најдраматичније повлачење било је у Белом Пољу код Пећи када су припадници УНМИК-а који су се повлачили заједно са Србима у самоодбрани убили једног албанског нападача. „Оно што се догађа на Косову мора се, нажалост, описати као погром Срба – горе цркве а људи се нападају и убијају само због етничке припадности,“ рекао је за Б92 један званичник УНМИК-а. Он је потврдио да је  Богословија у Пећи уништена а да Албанци у овом тренутку славе поред запаљене православне цркве у том граду. 

~~~

АЛБАНЦИ МИНОБАЦАЧКИМ ГРАНАТАМА ГРАНАТИРАЈУ ОКОЛИНУ МАНАСТИРА ДЕЧАНИ, МОНАСИ НА МОЛИТВИ У ЦРКВИ, ОЧЕКУЈЕ СЕ ДОЛАЗАК И АМЕРИЧКИХ ВОЈНИКА КАО ПОЈАЧАЊЕ

Епархија рашко-призренска обавештава јавност да је управо око манастира Високи Дечани пало неколико минобацаких граната које су испалили Албанци на манастир. Италијанске снаге обезбеђују манастир, а очекује се долазак и специјалних америчких снага које треба да појачају одбрану.

У међувремену манастир Свети Архангели код Призрена је евакуисан јер немачке снаге нису биле спремне да заштите манастир. Монаси из Архангела су у немачкој бази безбедни али је манастир по неким наводима већ запаљен као и бројне друге цркве у Призрену. Добијена је информација да је у пламену и црква Богородице Љевиске из 14. века.

Kosovska Mitrovica danas (Beta)  Kosovska Mitrovica danas (Beta)

Kosovska Mitrovica danas (Beta)

~~~

Према вестима које долазе из Косовског поморавља ситуација је веома критична. Срби у селу Шилово близу Гњилана су окружени великом групом од 5.000 Албанаца који пуцају на село. Двоје Срба је већ рањено: Ратка Јовановић и Срећко Стојић.

У Каменици је каменована српска православна црква и свештеник је са породицом евакуисан у оближње српско село.

У Ђаковици су италијански војници евакуисали пет српских старица које већ годинама живе уз храм Св. Успења Христовог. Албанци су најпре почели да каменују цркву и прете да убију старице тако да су италијански војници били принуђени да евакуишу старице на оближњи војни аеродром док италијански војници обезбеђују цркву.

Бобан Дончић је јавио Информативној служби Епархије рашко-призренске да су Срби из повратничког села Бића данас евакуисани из својих домова јер су им по наводима сељана Италијани саветовали да напусте село из безбедоносних разолга.

***

АЛБАНЦИ ЗАПРЕТИЛИ СЕСТРАМА У ПЕЋКОЈ ПАТРИЈАРШИЈИ: ВЕЧЕРАС ЋЕ МАНАСТИР ИЗГОРЕТИ

Из манастира Пећке Патријаршије Инфо-служба Епархије рашко-призренске добила је информацију да су Албанци више пута звали сестре телефоном претећи да ће запалити манастир. У манастиру се поред 24 сестре, јеромонаха Епифанија налази и епископ Јоаникије Будимљански који је у посети манастиру и који је у току поподнева требало да посети повратнике и друге манастире метохијског краја.

Ситуација у манастиру је мирна и сестре су прибране и предане молитви. Италијанска команда је обавештена о претњама албанских екстремиста и биће предузете све мере како би се манастири Пећка Патријаршија и Дечани заштитили на одговарајући начин.

Монаси манастира Св. Архангела су добили обавештење Немачке команде КФОР-а да се манастир затвара и да се монасима забрањује сваки излаз из просторија док су око манастирских конака распоређене јаке оружане снаге. У Призрену су у току демонстрације Албанаца и непозната је судбина преосталих 60-так Срба и цркава  које нису под сталном заштитом КФОР-а.

***

ЈЕРОМОНАХ МИРОН КОСАЋ ИЗ ЕПИСКОПИЈЕ У ПРИЗРЕНУ
ЈЕ ЖИВ И НА БЕЗБЕДНОМ МЕСТУ

Епархија је управо примила обавештење од монаха манастира Свети Архангели да је јеромонах Мирон Косаћ жив и здрав и да је евакуисан из запаљене зграде епископије у Призрену у немачком транспоретру.

Забрињавајуће вести стижу из Грачанице пред којом се сакупио огроман број Албанаца који прете да провале у село. Доведене су јаке снаге КФОР-а са појачањима из Македоније и за сада је ситуација стабилна.

У Призрену се наставља паљење српских преосталих кућа и из манастира Св. Архангели се види велики пламен па постоји бојазан да Албанци пале и српске средњовековне цркве. Из извора КФОР-а за сада није могуће проверити ове информације.

Епархија изражава највеће гнушање због неких међународних извештаја који данашњи унапред припремљени погром и низ демонстрација везују уз потпуно непроверени извештај о дављењу албанске деце у Ибру. Ова вест се прихвата здраво за готово и чак се албански напади правдају осветом за почињени злочин. Све индикације показују да је реч о унапред спремљеном сценарију у коме су учетвовали албански медији, политички лидери и вероватно одређени међународни кругови који желе да политиком свршеног чина разреше "косовски гордијев чвор" хуманим пресељавањем.

Гласноговорник УНМИК полиције о дављењу деце у реци Ибар не помиње да постоје икакве индикације да су деца убијена. Говори се о дављењу деце у реци, што је свакако трагичан догађај али је сваки покушај политизације овог трагичног догађаја за масовни погром српског становништва је апсолутно неприхватљив.