Вести из Аустралије

Вести из Аустралије
Вести из Аустралије
Вести из Аустралије
Вести из Аустралије

Аделаид - У ноћи између суботе и недеље, 4. августа 2012. године, упокојио се у Господу протојереј Амвросије Џексон из Аделаида. Свештеничко опело биће служено у храму Светог Саве у Вудвил Парку у Аделаиду у среду, 8. августа 2012. године, са почетком у 18 часова. Света заупокојена Архијерејска Литургија биће служена у петак, 10. августа 2012. године, у храму Сетог Алимпија Столпника у манастиру Светог Саве у Илајну. Литургија почиње у 9 часова, уследиће погреб на манастирском гробљу. 

Блаженопочивши отац Амвросије био је раније припадник и свештеник англиканске цркве који је заједно са целом својом породицом прешао у православну веру 2008. године, те под омофором Српске Православне Цркве постао истински слуга олтара Христовог. Свој први контакт са православљем имао је још 1959. године када је имао срећу и част да упозна блаженопочившег Митрополита сурошког др Антонија (Блума) који му је усадио семе љубави према светом Православљу. То семе је, као што је писано, пало на плодну земљу и родило и дало богат плод. Рукоположен је 15. августа 2010. године у чин презвитера а на Лазареву суботу ове године унапређен је у чин протојереја. Нека би преблаги Господ и Спаситељ наш даровао оданоме свештенослужитељу своме Амвросију рајска насеља и вечни спомен.

Гринзборо - У недељу, 29. јула 2012. године, Коло српских сестара "Огњена Марија" при храму Светог Саве у Гринзбороу прославило је крсну славу Свету великомученицу Марину - Огњену Марију. Свету Литургију је служио месни парох, протонамесник Владислав Шиповац, а за певницом су одговарале чланице Кола сестара, предвођене гласом Евице Пантић. Обред освећења крсног хлеба и кољива је извршен заједно са верним народом. Домаћица овогодишње славе, Марица Мирковић, је предала део славског колача за догодишње домаћинство младој сестри ове парохије, гђи Ковиљки Марић. Сви су потом угошћени у пространом Светосавском дому. Деца млађих фолклорних група "Авала" су увеличали славски дан новом кореографијом српских игара. Следеће велико окупљање код цркве Светог Саве у Гринзбороу је планирано за викенд, 29. и 30. септембар, за прославу 60 година од оснивања ове Црквене општине, као и велики, 14. по реду, Сабор српског фолклора, на којем је своје учешће већ потврдило 6 фолклорних ансамбала из Сиднеја.

Латниниг Риџ - Вредне чланице Кола српских сестара при мисионарској парохији Светог Георгија у Лајтнинг Риџу прославиле су славу Свету великомученицу Марину - Огњену Марију, у недељу, 29. јула 2012.  године. У одсуству надлежног пароха, оца Станише Остојића, Свету Литургију је служио крстоносни прота Илија Драгосављевић из Канбере који је и преломио славски колач. Домаћица ове године је била сестра Ана Хофман из Сиднеја, која је славу са сестрама заиста припремила српски и домаћински. Део колача и славе за идућу годину примила се сестра Мирјана Сњегота. За сваку похвалу је председница Мирјана Журкић, која је око сбе сакупила сестрице које су радиле као пчелице да би се сваки гост осећао што пријатније. Као искусне домаћице допринеле су да буде све свечарски и по поретку. Сутрадан, на сам дан Огњене Марије, отац Илија је служио је Свету Литургију и проповедао о мучениству у светој Православној вери. Похвалио је и охрабрио сестре слављенице и апеловао на слогу, разумевање и праштање, јер на овој даљини и у овом малом месту и те како су потребни једни другима и у радости и у жалости.

Сиднеј - У недељу, 5. августа 2012. године, обележена је годишњица од удруженог злочиначког подухвата под кодним именом "Олуја", у коме је Хрватска над Србима из Крајине, по други пут у једном веку, извршила геноцид. Окупљањем у црквама на парастосима за погинуле, као и у клубовима на пригодним програмима, преживели Срби из Крајине показали су својим присуством да нису заборавили свој завичај и своју Крајину коју су морали напустити на овај дан прије 17 година када је хрватска војска, потпомогнута НАТО снагама које су бомбардовале релејне одашиљаче, извршила највеће етничко чишћење у модерној европској историји и протјерала готово сво српско аутохтоно становништво из њихових вјековних домова... Тако су и Срби из западног дијела Сиднеја у већем броју присуствовали прво Литургији а затим и парастосу у цркви Светог Ђорђа у Кабрамати а затим су се упутили у Српски центар у Бониригу гдје је позоришна група "Пилипенда", потпомогнута локалним пјесницима и рецитаторима приредила програм примјерен дану и прилици.

Извор: Митрополија аустралијско-новозеландска