Вести из Далмације

Вести из Далмације
Вести из Далмације
Вести из Далмације
Вести из Далмације

Представници Хуманитарне организације „Срби за Србе“ из Београда, Вуковара и Осијека посетили су од 27. до 29. априла 2012. године угрожене српске породице на простору Далмације, као и Епархију далматинску. Том приликом их је примио Његово Преосвештенство Епископ далматински Г. Фотије којег су гости упознали са планираним хуманитарним акцијама на простору Далмације.

У недељу мироносица, 29. априла 2012. године, Његово Преосвештенство Епископ далматински Г. Фотије служио је Свету Архијерејску Литургију у манастиру Крки уз саслужење братства манастира. У својој беседи Епископ Фотије је нагласио значај литургијскога живота и активног учешћа у животу Цркве свакога православног хришћанина, јер кроз богослужење саживљавамо и оживотворавамо васкрслога Христа.

У ноћи између 28. и 29. априла 2012. године непознати починитељи су украли два звона са цркве Свете Тројице у Лишанима Тињским. Надлежни свештеник протонамјесник Љубомир Црнокрак је одмах обавијестио полицију, која је по пријави извршила увиђај и истрага је у току.

У Недељу Раслабљеног и на празник Светог великомученика Георгија, Његово Преосвештенство Епископ далматински Г. Фотије служио је Свету Архијерејску Литургију у Саборном храму у Шибенику. Епископ Фотије је беседио о великим страдањима Светог великомученика Георгија који је, због непоколебивог исповједања вјере у Господа Исуса Христа и потпуне преданости Христу, пострадао 303. године у вријеме Диоклецијана, великог мучитеља хришћана. Због свог великог страдања и страшних мука које је претрпео, Свети великомученик Георгије је много поштован светитељ у Православној Цркви, и зато га многи Срби, како у Далмацији тако и широм свијета, прослављају као своју крсну славу и свог заштитника. Страдање овог великог светитеља треба свима нама да буде примјер и укрепљење у нашим страдањима, истакао је Владика Фотије.

Извор: Епархија далматинска