Вести из Епархије крушевачке

Вести из Епархије крушевачке
Вести из Епархије крушевачке
Вести из Епархије крушевачке
Вести из Епархије крушевачке

Јабланица - У поподневним часовима 3. септембра 2012. године епископ Давид посетио је подручно одељење ОШ „Деспот Стефан“ у Јабланици, која је подигнута 1910. године великим залагањем и трудом проте Михаила Минића, народног посланика. Срдачан сусрет епископа са децом, директором школе и наставним особљем настављен је у порти цркве Преображења Господњег у Јабланици.

Крушевац - У четвртак 6. септембра 2012. године Епископ крушевачки г. Давид освештао је нове просторије Централног магацина Епархије крушевачке у Крушевцу. Епископу су саслуживали протопрезвитер-ставрофор Љубиша Милошевић, презвитер Милан Тодосијевић, презвитер Перица Стојић и протођакон Лазар Јовић.

Омашница - У суботу, 8. септембра 2012. године, на свете мученике Адријана и Наталију Епископ крушевачки г. Давид служио је свету Литургију у цркви Свете Јединосуштне и Живоначалне Тројице у Омашници крај Трстеника. Епископу Давиду саслуживали су свештенослужитељи Архијерејског намесништва трстеничког.

Падеж - У суботу 8. септембра 2012. године владика Давид посетио је манифестацију "Падешки кладенац" у селу Падеж крај Крушевца. Овај Сабор народног стваралаштва организован је под покровитељством Културно просветне заједнице Крушевац. Својом беседом окупљене је поздравио и благословио епископ Давид.

Крушевац - У суботу 8. септембра 2012. године Епископ Давид венчао је у цркви Лазарици Андрију и Марину Јелић. Епископу Давиду саслуживали су свештенослужитељи града Крушевца.

Александровац - У недељу, 9. септембра 2012. године, када наша Света Црква прославља празник Сабора српских светитеља, верни народ винородне Жупе александровачке радовао се двоструком радошћу. Радовао се благослову свога владике Давида и радовао се храмовној слави нове Саборне цркве у Александровцу. Иако је храм у изградњи, још увек без живописа, тог јутра на архијерејској литургији зидови храма били су осликани саборном радошћу и молитвама свих присутних који су себе уткали у ову светињу.

Крушевац - На годишњицу пробоја Солунског фронта, 14. септембра 1918. године, Епископ крушевачки г. Давид заједно са градоначелником Крушевца г. Братиславом Гашићем и замеником градоначелника г. Синишом Максимовићем положио је венце на споменике Мајци Србији и Мајци Грчкој и Косовским јунацима, као и спомен плочу пуковнику Драгутину Гавриловићу.

Крушевац - У петак, 14. септембра 2012. године, када Црква прославља Црквену нову годину - Начало индикта, Епископ крушевачки г. Давид служио је свету Литургију у Саборном храму светог великомученика Ђорђа у Крушевцу уз саслуживање свештеника и ђакона ове цркве.

Плоча - У Недељу 15. по Педестеници, 16. септембра 2012. године, Епископ крушевачки Давид служио је свету Литургију у селу Плочи (архијерејско намесништво жупско), уз саслуживање архимандрита студеничког Тихона и свештенослужитеља Епархије крушевачке. Владика Давид је у чин чтеца рукопроизвео Милана Вешковца, свршеног богослова и студента на Богословском факултету у Београду. Света Литургија је почела освећењем цркве. Овом приликом владика Давид је рукоположио протођакона Лазара Јовића, секретара Епископа крушевачког, у чин презвитера, као и правом ношења напрсног крста.

Врбница - У недељу поподне, 16. септембра 2012. године, Епископ крушевачки г. Давид посетио је село Врбницу крај Крушевца, где је и крстио Димитрија, сина протопрезвитера Брана Павловића и протинице Катарине. Ово сабрање отпочело је вечерњим богослужењем које је служио протопрезвитер-ставрофор Лазар Јовић. Након вечерњег богослужења епископ Давид је крстио малог Димитрија који је тада и уцрковљен и причешћен.

Извор: Епархија крушевачка