Вести из хришћанског света, 18. септембар 2013.

Нова руска звона на звонику цркве Светог Гроба

Његово Блаженство Патријарх јерусалимски и све Палестине Теофил III сусрео се са игуманом Теофаном (Лукијановим), који је вршилац дужности Руске Црквене Мисије у Јерусалиму. Учесници на састанку су разговарали о постављању седам звона која је поклонио  Његова Светост Патријарх московски и све Русије Кирил Јерусалимској Патријаршији. У плану је постављање звона на звоник цркве Светог Гроба.

Музеј Свете Матроне московске отвара се у њеном родном месту

У селу Себино у округу Кимовску  у Тулској губернији, биће основан Музеј Свете Матроне московске, која је ту рођена. „Тренутно, у изградњи је једна дрвена кућа где ће бити смештен овај музеј. Нови музеј се отвара 22. новембра, на рођендан овог свеца“, како се наводи у саопштењу регионалне владе. Мошти Св. Матроне се чувају у манастиру Покрова Пресвете Богородице у Москви.

„Споменик савести“ откривен у источноанатолијском граду Дијарбакиру

У знак сећања на жртве масакра и депортације почев од 1915.г. - Градоначелник тражио од званичне Турске да се извини. У милионском граду Дијарбакиру (Амида) у југоисточној Анатолији дошло је до историјски значајног догађаја који је без преседана у Турској: курдистански градоначелник Абдулах Демирбас открио је у четвртак у градском парку Анцеле споменик који је, према његовим речима, „посвећен свима народима и религијским мањинама који су у овим крајевима били жртва масакрирања и депортација“. „Споменик савести“ је подигнут да подсети на све масакре који су се збили у овој покрајине Амиде почев од 1915. године.