Вести из Нишке епархије

Ниш - Празник Воздвижења Часног Крста торжествено је прослављен у родном граду светог цара Константина, најпре свечаним празничним бденијем у саборном храму које је служио Преосвећени Епископ нишки г. Јован уз саслужење великог броја свештенослужитеља нишког архијерејског намесништва, а потом и светом Литургијом коју је на дан празника служио Владика нишки у цркви Часног Крста на нишком Новом гробљу.

Алексинац - У недељу шеснаесту по Духовима Преосвештени Владика Јован служио је свету Литургију у селу Житковац крај Алексинца. Његовом Преосвештенству саслуживали су презвитериалексиначког Архијерејског намесништва. Велико сабрање народа овога краја Владика је поучио својим архипастирским словом тумачећи Реч Божију. Саборовање је настављено трпезом љубави.

Каоник - По свршетку Божанствене Службе у Житковцу, Владика Јован упутио се у оближње село Каоник где га је са великом радошћу дочекало мноштво народа Божјег, житеља овог благословеног села. Село Каоник, по броју становника и географском положају није највеће и најбогатије село у Србији, али по броју цркава које су благочестиви мештани овде изградили је надалеко познато. Црква светог Мине је четрнаеста црква у овом селу, а данас је благословом и благовољењем Епископа украшена Часним и Животворним Крстом да се од њега сатру све нечисте силе, и новим звоном које ће својим милозвучним звоњењем позивати народ на молитву и на духовну стражу, како је у својој беседи нагласио Преосвећени Владика Јован.

Ниш - Празник Рождества Пресвете Богоматере је крсно име Кола српских сестара из Ниша. Ове године чланице су имале посебан благослов да у име свих њихову жртву у виду славског колача и кољива принесе Богу и Богородици Епископ нишки г. Јован. Епископ је по свршетку чина освећења и резања славког колача поздравио све присутне честитајући данашњи велики празник, и кратком али веома садржајном беседом све увео у тајну празника спасоносног рождества Богомајке.

Извор: Епархија нишка

Вести из Нишке епархије
Вести из Нишке епархије
Вести из Нишке епархије
Вести из Нишке епархије