Вести из Славоније

Вести из Славоније
Вести из Славоније
Вести из Славоније
Вести из Славоније

Четврти разред Богословије Светог Петра Цетињског посјетио је 9. марта 2013. г. манастир Рођења Светог Јована Крститеља  у Јасеновцу, потом Меморијални музеј Јасеновац, а најзад и сами споменик јасеновачким мученицима. У 9 ч. започела је Света Литургија коју је служио протојереј-ставрофор Ђорђе Теодоровић, парох пакрачки, уз саслужење протојереја-ставрофора Драгана Антонића, пароха из Нове Градишке и ђакона Милана Томашевића. Појање цетињских богослова милозвучно је испуњавало сводове манастирске цркве.

У име Епископа славонског Саве присутне је поздравио отац Ђорђе, пожељевши им добродошлицу у Епархију славонску и у кратким цртама изложио историју Епархије и значају Јасеновца за Српску Православну Цркву. Будући да су исти дан и Задушнице, по отпусту свете Литургије одслужен је  и парастос. По обиласку Меморијалног музеја заједно смо отишли  до споменика гдје је одслужен мали помен. Нека и ова посјета будућим свештеницима, теолозима, вјероучитељима, буде на духовну корист, да спознаја Јасеновца живи у њиховим срцима и да увијек  у молитви буду са новомученицима јасеновачким!

Дана 26. фебруара 2013. године Његово Високопреосвештенство Митрополит загребачко-љубљански Јован посјетио је Пакрац, сједиште Епархије славонске, и том приликом разгледао Саборни храм СветеТројице и Епископски двор. Високопреосвећеног Митроплита Јована пратио је протојереј-ставрофор Слободан Лалић, в.д. директора Српске православне гиманзије Кантакузина Катарина Бранковић. Уважене госте дочекали су протојереј-ставрофор Ђорђе Теодоровић , парох пакрачки, и протојереј-ставрофор Лука Босанац, парох даруварски.

Дана 3. фебруара 2013. г. навршило се пуне четири године од упокојења блаженопочившега архимандрита Амфилохија, који је преминуо од посљедице разорне експлозије плина у привременој резиденцији Епископа славонског Саве у Пакрацу. Тим поводом Епископ Сава је у пратњи неколико свештеника и ђакона Епархије славонске боравио 3. фебруара 2013. г.  у манастиру Гргетегу на Фрушкој гори, гдје почивају земни остаци оца Амфилохија. Епископ Сава је служио свету архијерејску Литургију уз саслужење неколико свештеника Епархије славонске, а потом су настојатељ манастира Гргетега архимандрит Доситеј и сабрат манастира Гргетега протосинђел Григорије служили парастос оцу Амфилохију. Потом смо обишли и гроб оца Амфилохија, као и нови храм који се подиже  на манастирском гробљу. Поч. јеромонаху Амфилохију нека је вјечан помен у рајском насељу, а оцу Доситеју, као и братству и сестринству манастира Гргетега велика хвала на указаној љубави и пожртвовности коју указују према нама свима, а највише што воде бригу око гроба нашега оца Амфилохија.

Извор: Епархија славонска