Вести са Косова и Метохије

Према најновијим информацијама које Епархија рашко-призренска добија у јутарњим часовима ситуација на Косову и Метохији је мирна али и даље напета. Влада велика неизвесност и забринутост, непознат је тачан број погинулих и рањених. Албански медији преносе податке о 16 мртвих и преко 500 рањених, али претпоставља се да се то само односи на губитке на албанској страни. Још није тачно установљен број убијених и рањених Срба. Епархија такође покушава да прикупи поуздане податке о уништеним црквама и манастирима:

1. Пећ: Црква Светог Јована Претече, "Стара Митрополија", 1982. године, запаљена са парохијским домом

2. Ђаковица: Црква Успења Господњег 19. век, запаљена са парохијским домом (4 српске старице које су ту живеле евакуисане у манастир Дечани) запаљена

3. Призрен: Саборни храм Богородице Љевишке, (основа храма је из 12. века, а обновио га је краљ Милутин 1306-1307. године за епископовања призренских епископа Дамјана и Саве чија су имена уклесана у фасади храма) запаљена

4. Призрен: Црква Светог Спаса подигнута и фрескописана у 3. и 4. деценији 14. века запаљена

5. Призрен: Саборни храм Светог великомученика Ђорђа из 1887. године са иконом Богородице из 14. века и иконостасом из 18. века. запаљена

6. Призрен: Манастир Светих Архангела код Призрена, саградио га цар Душан 1343-1352 (братство од 7 монаха евакуисано) запаљен

7. Призрен: Црква Светог Георгија Руновића из 15 века, са царским дверима из 16. века. Налази се у порти храма св. Ђорђа пред зградом Епископије, запаљена

8. Призрен: Зграда Епископског двора из шездесетих година 20. века

9. Урошевац: Црква Светог Цара Уроша (1933) запаљена

10. Косово Поље: Црква Светог Николе 19. век запаљена

11. Бресје: Црква Свете Катарине 19.век, запаљена

12. Приштина: Црква Светог Николе 19. век, демолирана изнутра и оштећена (могуће да је запаљена)
13. Гњилане: Црква Светог Николе (1861. год) запаљена уз све преостале српске куће у граду

14. Бело Поље: Црква Светог Николе (19. век) оштећена 1999, делимично обновљена, сада запаљена.

Највећа штета православном културном наслеђу почињена је у Призрену уништењем Богородице Љевишке, Св. Спаса, манастира Св. Архангела. Постоји бојазан да су уништене и остале преостале цркве у Призрену, али тренутно је немогуће проверити ове информације. Непозната је судбина две цркве у Липљану и цркве у Штимљу која је у јануару 2004. године додатно оштећена. Из Средске се Епархији јавио јеромонах Бенедикт Прерадовић из манастира Св.Архангела који каже да су сви монаси добро и здраво укључујући и протосинђела Мирона Косаћа који је евакуисан из запаљене зграде епископског двора у Призрену. За сада је преостали српски народ у Средској жупи безбедан и присутне су јаке снаге КФОР-а. О. Бенедикт каже да је синоћ око 19.00 часова огромна група Албанаца насрнула на манастир и да су монаси у последњем тренутку евакуисани док је руља почела да разбија банкине на путу и виче - УЧК УЧК. Манастир је одмах после запаљен чим су Албанци продрли у унутрашњост. Према изјави о. Бенедикта штета у Призрену је непроцењива. За сада нема информација о судбини преосталих Срба у Призрену, посебно осморо избеглица који су живели у сада већ запаљеној згради Богословије.

Према пристиглим информацијама Срби повратници из Биче и Грабца, Белог Поља су евакуисани од стране припадника италијанске војске. Неколико Срба из Белог поља је повредјено али су њихове лакше повреде збринуте у бази италијанског КФОР-а.

Ситуација је за сада стабилна у Грачаници, Брезовици, Срби из Липљана су евакуисани у оближња српска села и њихове куће су запаљене. Синоћ је најмање 4 Срба убијено приликом погрома и дивљања Албанаца у Липљану. Срби из зграде Yу програма у Приштини су сви евакуисани у Грачаницу.

Према јучерашњој изјави главног портпарола УНМИК полиције Дерека Чепела нема никаквих индиција да су Срби допринели дављењу албанске деце у Ибру. По тврђнама преживелог детета деца су упала у реку која их је понела. Прича коју су једногласно пренели албански медији да су Срби наводно псима натерали децу у воду представља грубу манипулацију која је требала да покрене већ унапред припремљену стратегију општег српског погрома.

Епархија изразава жаљење због смрти албанске деце али истиче да је злоупотреба овог догађаја од стране албанских медија смишљена и планска подршка погрому који је месецима припреман унапред. Епархија посебно жали због паљења две џамије у Београду и Нишу апелујући на Србе да Косову и Метохији не могу да помогну таквим неразумним нападима на недужне људе и њихове верске објекте, већ само отежавају положај Србима и Цркви на Косову и Метохији. Позивамо Србе да буду трезвени, сабрани, достојанствени и да протесте изражавају на цивилизован начин окупљајући се по црквама, палећи свеће и мирно протествујући.

Епархија такође апелује на хитно прикупљање хуманитарне помоћи за угрожене Србе који су морали да напусте своје домове и који су остали без одеће, обуће, хране и осталих потрепштина. Чим се отворе канали за доток хуманитарне помоћи веома је важно да се помоћ што пре пошаље.


У додатку преносимо вести новинске агенција БЕТЕ, где су наведене још неке додатне информације о билансу збивања на Косову и Метохији.

У току дана се наводно очекују нове албанске демонстрације и међу српским становништвом влада озбиљна забринутост.

Најмање 18 особа погинуло на Косову

ПРИШТИНА, 18. марта 2004. (Бета) - Најмање 18 људи је погинуло у најгорем етнички мотивисаном сукобу на Косову откако су НАТО и УН преузеле контролу те покрајине 1999. године.

Три особе су убијене ноћас у Гњилану, а група косовских Албанаца пуцала је на српске куће у Старом Грацком код Липљана, пренели су агенцији Бета српски извори са Косова.

Мештанин Гњилана Иван Тодоровић рекао је Бети да је убијен Бобан Перић, а да су Славољуб Дабић и његова мајка, чије име није могао да наведе, "претучени до смрти". "Све српске куће у Гњилану су запаљене", тврди Тодоровић, додајући да је последња зграда запаљена око поноћи.

У Старом Грацком, у општини Липљан, око пола сата после поноћи "јаке снаге Албанаца пуцале су на српске куће", рекао је Бети мештанин тог села Зоран Ћирковић. Албанци су, како додаје, дошли из села Велики Алас. "За сада нема повређених, а у селу се налази мали број војника Кфора које су, како нам је речено, затражиле
појачање", казао је Ћирковић.

Плеурат Сејдиу из тзв. косовског Министарства здравља изјавио је приштинским медијима да је ноћас погинуло 14 особа - шесторо у Косовској Митровици, троје у Липљану, троје у Чаглавици, једна у Пећи и једна у Урошевцу, док полиција има податак о још једној жртви.

Према информацијама које су стигле до 02.30, ситуација је и даље веома напета у Чаглавици надомак Приштине, где су у окршају са међународном полицијом убијене три особе, а рањено десетак људи. На самом улазу у Чаглавицу, у налету више хиљада Албанаца из Приштине, запаљено је десетак српских кућа, а жене и деца из тог села евакуисани су у облизње Лапље Село и Грачаницу.

Осим сукоба Албанаца са међународним војним снагама у Косовској Митровици и у околини Чаглавице, запаљене су и куће у местима насељеним Србима у свим косовским регионима.

Портпарол УНМИК полиције Дерек Чепел оценио је ноћас да је насиље на Косову очигледно било унапред планирано, пренела је аустријска телевизијска станица ОРФ.

Саветник шефа УНМИК-а за повратак расељених Ненад Радосављевић изјавио је да су Албанци каменицама гађали седиште УНМИК-а у центру Приштине, у коме се налази и кабинет шефа Мисије УН Харија Холкерија.

"Из зграде седишта УНМИК-а су сви евакуисани", рекао је Ненад Радосављевић, саветник за повратак у кабинету Харија Холкерија агенцији Бета. Јаке снаге УНМИК-а и Кфора су одбиле напад демонстраната и разбиле окупљене Албанце на мање групе, које су се дуго задржале на приштинским улицама.

Један међународни полицајац је рањен у згради YУ програма у Приштини, приликом евакуисања групе Срба који живе у том делу града. То је агенцији Бета рекао Драган Столић, један од Срба који је ноћас напустио зграду ЈУ програма.

Полицајац УН је, како додаје Столић, рањен хицима из ватреног оружја из суседне зграде у којој живе Албанци. Поред Срба из зграде ЈУ програма евакуисани су и међународни службеници који су у тој згради становали.

Четворо Срба је вечерас убијено у Липљану, јавио је извештач Бете из централног Косова, позивајући се на изворе из локалне полицијске службе. Албанци су упадали у куће преосталих Срба и подметали ватру, а војници Кфора су настојали да евакуишу преостале Србе. Међународне власти још нису потврдиле ту информацију.

Један Србин је убијен а други је тешко рањен у среду увече у селу Драјчићи у општини Призрен у Средацкој жупи, потврђено је Бети из више званичних српских извора.

Више православних објеката и храмова у Призрену и на ширем подручју града су запаљени, јавио је дописник Бете из тог града. Поред Богородице Љевишке (14. век), међу запаљеним православним објектима у Призрену су Богословија, чије је здање обновљено пре 15-ак година, затим Саборна црква Светог Ђорђа у центру града, седиште Рашко-призренске епископије, Манастир светих Архангела и Црква светог Спаса. Саборну Цркву светог Ђорђа и Цркву светог Спаса обезбеђивали су немачки припадници Кфора.

Једна кућа у селу Кишници код Грачанице запаљена је, а породицу која је ту живела евакуисали су српски припадници Косовске полицијске слузбе, јавио је известач Бете из Грачанице.

Претходно је 20-ак породица које још живе у Кишници евакуисано у Грачаницу, а српски извори су навели да је у то време виђена и група од 200 наоружаних Албанаца у покрету према Кишници.

Уз то, обе цркве у Косову Пољу су запаљене, рекли су извештачу Бете извори из Косовске полицијске службе. Поред пуцњаве из правца Приштине, у Грачаници су одјекивали и пуцњи из правца насеља Ајвалије, наводи дописник Бете. Војници Кфора хеликоптерима су покушавали да установе одакле се пуца испаљујући светлеће ракете да би олакшали евакуацију повређених војника.

У Косовској Митровици је од синоћ од 19 сати на снази полицијски час, рекао је Бети Дерек Чепел. Извештач агенције Бета наводи да је након данашњих нереда у Митровици ситуација мирна, али и даље напета.

Дерек Чепел је Бети ситуацију у Косовској Митровици описао као "много мирнију" јер је "већина учесника демонстрација отишла кући". "Не можемо рећи да је мирно, али можемо да кажемо да ниво насиља стагнира", рекао је портпарол. У околини моста преко Ибра, који Косовску Митровицу дели на северни, српски и јужни, албански део града, касно ноћас није било окупљеног света. На мосту и око њега налазе се јаке снаге Кфора и полиције УНМИК-а, навео је Бетин дописник. Полицајци и војници у пуној ратној опреми са панцирима налазе се и на свакој раскрсници у мешовитом насељу Бошњачка махала у северном делу Митровице.

У јучерашњим сукобима повређено је, према званичним информацијама, најмање 13 војника Кфора, а извештач Бете из Чаглавице је јавио да је десетак припадника међународних војних снага извучено са места сукоба међународних снага и косовских Албанаца на Ветернику.

Полиција УН је добила информације да су нереди избили и у Урошевцу, где су запаљене српске куце, али још нема података о размерама уништавања.

"Сви расположиви војници и полицајци су на дужности, као и припадници Косовске полицијске службе, повукли смо чак и обезбеђење из нашег седишта да помогне", казао је Чепел. Известач агенције Бета из Косовске Митровице јавио је да рањене и повређене људе и даље довозе у митровачку болницу. Из села Слатина код Вучитрна доведена су двојица Срба са тежим повредама главе. И у том селу је неколико кућа запаљено, а становници исељени. У Приштини се незванично сазнаје да је једна особа погинула и у оближњем Косову Пољу, где су, према српским изворима, Албанци запалили Дом здравља и школу коју похађају српска деца.

У Урошевцу су петнаестак грцких војника и командант грчког одреда Кфора вечерас успели да се повуку из цркве Светог Уроша, где су их били опколили и блокирали косовски Албанци, јавила је државна грчка телевизијска станица НЕТ.

Двоје старијих Срба претучено је у Ораховцу, а локална пошта у српском делу града је демолирана, пренели су Бети српски извори из западног дела Косова.

Веће групе Албанаца окружиле су и зграду Цркве у Ђаковици у којој се налазило пет жена. Станове у којима живе Срби окупљени Албанци гађали су каменицама, а на терасу једног Србина бачен је Молотовљев коктел, пренели су Бетини извори.

Више хиљада Албанаца покушавало је у среду у три наврата да упадне у село Силово, на два километра од Гњилана, али су их спречиле јаке снаге Кфора.

~~~

ВЕСТИ ЕПАРХИЈЕ РАШКО-ПРИЗРЕНСКЕ

Протојереј Мирослав Попадић са преосталом групом Срба из Приштине је евакуисан из подрума парохијског дома у Приштини поред запаљене цркве Св. Николе из 19. века. Специјална јединица УНМИК полиције избавила је о. Мирослава и преостале Србе који су пребачени у Грачаницу. Тренутно у Приштини нема више Срба.

Игуманија Анастасија Девичка која је са сестрама манастира Девич евакуисана у северни део Митровице јавила је Епархији рашко-призренској да је из КФОР-а добила информацију да манастир Девич није запаљен већ да га обезбеђују припадници француског КФОР-а. ЕРП КИМ није у могућности да провери информацију да ли је манастир запаљен или је још под заштитом мировних снага.

Ситуација је посебно критична око села Старо Грацко на које по вестима које пристижу у Грачаницу пуцају Албанци из свих праваца. Срби су сами и без икакве заштите КФОР-а и УНМИК-а.

Из Приштине је пристигла коначна потврда да је стара приштинска црква Св. Николе с почетка 19. века запаљена заједно са парохијским домом. Сви Срби из Приштине су евакуисани у Грачаницу.

Извештач ЕРП КИМ Инфо-службе из Угљара код Косова Поља обавештава Епархију да се све српске куће у Косово Пољу систематски пале. Куће нико не гаси као да је све планирано, чује се из локалних српских извора. За сада су Срби у селу Угљаре безбедни.

***

МАНАСТИР ДЕВИЧ У ПЛАМЕНУ, МОНАХИЊЕ ЕВАКУИСАНЕ

ЕРП КИМ Инфо-служба
Грачаница, 18. март 2004

Епархија рашко-призренска данас је примила информацију да су монахиње из манастира Девич код Србице, јужно од Митровице евакуисане од стране снага КФОР-а. Најмање 1000 наоружаних Албанаца окружило је манастир који је одмах по евакуацији монахиња опљачкан и запаљен. У манастиру је остала једна од највећих православних српских светиња - кивот са моштима Св. Јоаникија Девичког чудотворца. Монахиње су тренутно на сигурном.

Алармантне вести стижу из Новог Брда где су у току напади на преостале Србе. На једну српску кућу је бачена бомба а две куће су већ у пламену. Такође из општине Вучитрн стижу информације да Албанци систематски пале српске куће у селу Свињаре. Неизвесна је судбина преосталих Срба у Гојбуљи и околини.

На основу данашњих извештаја из Обилића и других крајева Косова и Метохије као и трагичних јучерашњих догађања на Косову и Метохији Епархија претпоставља да је неколико десетина, ако не и више од стотину Срба убијено од стране косовских Албанаца. Многи су рањени. Материјална штета је непроцењива посебно за Српску Православну Цркву. Практично читава вишевековна историја српског народа ишчезава у пламену насиља и злочина. Преостали Срби се евакуишу на све стране и постоји страх да је реч о смишљеној и планској стратегији поделе Косова и Метохије која се вероватно спроводи уз прећутну подршку извесних међународних кругова. Несхватљиво је да се овај погром Срба дешава у присуству преко 18.000 припадника најмодерније наоружаних припадника КФОР-а и више хиљада припадника УНМИК полиције.

Епархија рашко-призренска апелује на међународне кругове који су остали привржени Резолуцији 1244 и идеји мултиетничког Косова да предузму све мере како би се ово неконтролисано насиље зауставило и сачувало преостало српско становништво и његове светиње.

Према пристиглим информацијама од јутрошњег објављивања списка запаљених православних цркава и манастира наводимо и неколико ново-уништених цркава:

1. Манастир Девич, 14. век
2. Црква у Витини, 19 век
3. Црква св. Николе у Приштини, 19. век