Вести из православних помесних Цркава

Руски патријарх дао интервју за грчки лист

Патријарх Кирил је пред Васкрс дао интервју грчком листу „Етнос тис Киријакис“. Питања су се углавном односила на садашње стање у православном свету, с посебним нагласком на црквено стање у  Украјини, где су расколничке црквене заједнице удружене у једну и добиле „аутокефалност“ од Цариградске Патријаршије. Свјатејши је изнео своје канонско гледиште, које је иначе познато, и изразио наду да се тамошње стање можи исправити.

Московска духовна академија покренула научни часопис „Црквени историчар“

Црквени историчар“ је нови научни часопис Московске духовне академије и посвећен је проблемима историје древне Цркве, руске црквене историје, историје помесних Цркава и грађанске историје.

У манастиру Свете Катарине дигитализује се 4.500 древних рукописа

Мада  библиотека од давнине непрекидно функционише, а оформљена је још у 6. веку, врхунска технологија није мимоишла збирку рукописа у манастиру Свете Катарине у подножју Синајске горе.

Тако је манастир почео 2012. г. са спектралним снимањем многих рукописа како би се открили  и рашчитали текстови који постоје испод садашњих текстова, јер многи рукописи су палимпсести,  што значи да је претходни текст био избрисан како би се на пергаменту могло поново писати. Међутим, трагови првобитних текстова су преостали.

У Хабаровску курс за изучавање гестовног језика

Слушаоци ће се упознати са технологијом преношења мисли и речи на гестовни језик, проучиће особености и начине преношења и различите видове рада преводилаца. Овај интензивни курс намењен је онима који већ владају основама гестовног језика. Таквих људи није мало, има их 19 из осам епархија. Иначе, основни курс у овом федералном округу одржан је у децембру прошле године, а нови курс организоваће ова епархија заједно са Координационим центром за рад са глувима, слепоглувима и слабовидим људима СИнодског одељења за хуманитарни рад.

Кипар: Сусрет предстојатеља четири Цркве по украјинском питању

На позив Његовог Блаженства архиепископа кипарског Хризостома II, на Кипру је одржан саветовање патријараха александријског и све Африке Теодора, антиохијског и свег Истока Јована Х, јерусалимског Теофила III и предстојатеља свете Кипарске Цркве.

Стручњаци сматрају да ће резултат ових разговора бити веома значајни, јер до данас ниједна од ових Цркава није донела званичан став у вези са додељивањем аутокефалије „Правосланвој Цркви Уркајине“.