Вести из православних помесних Цркава

Камере за надзор у руским храмовима

Руска Православна Црква је најавила постављање система за надгледање у својим храмовима

Начелница Правног одељења Московске Патријаршије, игуманија Ксенија (Чернега), рекла је за агенцију Интерфакс да би се камере поставиле „уз дужно уважавање унутрашњих прописа једне верске организације“,  нагласивши да се у исповедаонице или олтаре неће постављати било какве камере.

Нови румунски епископ Венедикт жели да буде пријатељ омладине

Нови румунски епископ Венедикт је устоличен у недељу, 23. фебруара 2020. у православној катедралној цркви у Клужу као викарни епископ за Архиепископију Вада, Фелеака и Клужа, у присуству хиљаде верних.

Хиротонисан са 36 година, Венедикт бистрички постао је најмлађи румунски епископ. Он је рекао да ће посветити посебну пажњу младима у својој архијерејској служби, јер осећа да то што је млад „дар је Божји, јер је боље за рад и за младе“.

Архиепископ атински: Псалтно појања увршћено у Унескову листу нематеријалног културног наслеђа

Архиепископ атински и све Грчке Јероним састао су се са члановима Федерације удружења грчких појаца (OMSIE). Разлог састанка била је одлука Унеска да се византијско појање укључи у Репрезентативну листу нематеријалног културног наслеђа човечанства.

Одлука је донета у Међувладином одбору за заштиту нематеријалног културног наслеђа (Унеско, 2003) за време 14-годишњег састанка у Боготи (9-14. децембра 2019, Колумбија).

Ктиторска слава Хиландара

Манастир Хиландар прославио је 26. фебруара 2020. године своју ктиторску славу, Светог Симеона Мироточивог, кога хиландарско братство прославља као један од четири панагира, поред празника Ваведења Пресвете Богородице, Светог Саве и иконе Богородице Тројеручице.

Чудотворна икона Пресвете Богородице украдена из грчког манастира

Чудотворна икона Пресвете Богородице украдена је из грчког православног манастира у Аустралији по трећи пут у шест година.

Крадљивци су и овог пута украли дрвену кутију са прилозима. Инцидент се догодио у манастиру Панагија Камариани у Ред Хилу, у Викторији, у понедељак, 10. фебруара, између 12.10 и 12.30, извештава Неос Космос.