Вести из православних помесних Цркава

Литургија у руској Саборној цркви у Њујорку

Литургија у руској Саборној цркви у Њујорку
Литургија у руској Саборној цркви у Њујорку
Литургија у руској Саборној цркви у Њујорку
Литургија у руској Саборној цркви у Њујорку

Држећи се прописаних здравствених мера, верници су поново учествовали у богослужењу у њујоркшкој Саборној цркви. Наиме, више од три месеца, веома значајних за православне хришћане када је требало прославити Четрдесетницу и велике празнике Васкрс, Вазнесење и Силазак Светог Духа на Апостоле, свештеници су служили сами у Саборној цркви и у капели Светог Сергија. А богослужења су преношена уживо. На молбу парохијана свештеници су могли да им доносе причешће дома.

48 година од упокојења патријарха Атинагора

Цариградски патријарх Атинагора (1886-1972) био је један од најистакнутијих личности у Православљу 20. века. Био је то човек који се залагао за мир и заједништво народа, коjи је веома ревновао на јачању сарадње између помесних православних Цркава, а и на приближавању Православне и Католичке Цркве.

Рођен је 6. априла 1886. у малом селу Василико у области Погони, у Јанини. На Богословску академију на Халки примљен је 1903. и овде је дипломирао 1910. г. и исте године замонашен је и рукоположен у јерођакона.

Чудо у Грузији: „Нисмо имали епидемију иако цркве никада нису затваране“

Photo: 1tv.geНарод који је веран Богу и својој отаџбини биће чудесно Боогм благословен, рекао је митрополит кјатурски и сахкерски Данило из Грузијске православне цркве у својој недељној проповеди у Саборној цркви Свете Тројице.

Чудо је виђено у Грузији, где није дошло до ерупције епидемије вируса короне упркос чињеници да цркве никада нису биле затворене, као у многим другим земљама, нагласио је митрополит Данило.

Капела из 7-8. века откривена на ненасељеном малом острву Скелиг у Ирској

Док се дуго мислило да на ирском острву Мали Скелиг обитава ништа друго до морске птице, ново археолошко откриће показује да је монаштво некад постојало и испаштало се на неприступачном кршу.

Археолог Мајкл Џибонс и група алпиниста недавно су пронашли остатке ранохришћанске цркве  на уском чуку изнад Атлантског океана, извештава Афлоат.

Патријарх Кирил: Претња Светој Софији је претња читавој хришћанској цивилизацији

Предстојатељ Руске Православне Цркве патријарх московски и све Русије Кирил дао је изјаву поводом разматрања претварања цркве Свете Софије у Цариграду у џамију.

Дубоко сам забринут поводом позива појединих турских политичара да се преразмотри статус музеја Свете Софије, једног од највећих споменика хришћанске културе. Саграђена у 6. веку у славу Христа Спаситеља, ова црква је од великог значаја за свеколико Православље, а посебно је поштована у Руској Цркви. Изасланици кнеза Владимира прекорачили су праг ове цркве и били су задивљени њеном небеском лепотом. Чувши њихов извештај, Свети Владимир је примио крштење и крстио историјску Русију, која је после тога развила нову духовну историјску димензију - хришћанску цивилизацију.