Вести из православних помесних Цркава

Освећење цркве на Капсали

Митрополит Ксантија Пантелејмон, у недељу 24. фебруара, освештаће цркву посвећену Светом Пајсију Светогорцу у колиби Васкрсења на Капсали. Ово је прва црква на Светој Гори посвећена овом Светом Светогорцу.

Капсала је област која се протеже између манастира Пантократора и Ставрониките узбрдо, подно Андрејевског скита, до испод Хиландарске долине. Дели се на Доњу и Горњу Капсалу која је готово поред Кареје.

Пастирска школа из Чикага - партнерски споразум са Универзитетом Светог Јована Богослова

Пастирска школа Епархије чикашке и средњомаеричке осећа да је активно партнерство са високообразовним богословским институцијама Руске Православне Цркве (Московска Патријаршија) важан аспект не само неговања богословске мисли, него и изградње помирења унутар Руске Цркве, и да је то потпуно у духу Указа о канонском општењу потписаном од стране блаженопочившег патријарха Алексија II и митрополита Лавра на Вазнесење 2007. године.

Патријарх александријски посетио Митрополију Киншасе

Патријарх александријски и све Африке Теодор II стигао је у уторак ујутру, 19. фебруара 2019, у престоницу Демократске Републике Конго, Киншасу, у пратњи епископа вавилонског Теодора, прешавши реку Конго, која је природна граница између Демократске Републике Конго и Републике Конго (Бразавил).

Кијевски манастир завео прославу старца Јосифа Исихасте

Спомен на великог светогорског духовног оца 20. века старца Јосифа Исихасте биће обележено у Преображењском скиту манастира Свете Тројице - Светог Јоне у селу Нешерову у Кијевској области.

Старац Јосиф Исихаст (Ћутљиви) је веома вољен и поштован широм православног света, мада га Цариградска Патријаршија још није званично канонизовала, а која има јурисдикцију над Светом Гором. Његови ученици су обновили шест од 20 главних манастира Свете Горе.

Расколници отели више од 20 цркава само у Волињској епархији

Од стварања такозване расколничке „Православне цркве Украјине“ од стране Цариградске Патријаршије у децембру 2018, њени припадници отели су више од 20 цркава само у Волињској епархији, од 360 канонских цркава колико их тамо има, рекао је  епископ волињски и луцки Натанил на украјинској телевизи у уторак.