Вести из православних помесних Цркава

Москва: Савремено православно духовништво

Москва: Савремено православно духовништво
Москва: Савремено православно духовништво
Москва: Савремено православно духовништво
Москва: Савремено православно духовништво

У великој дворани Московске духовне академије 16. октобра 2019. године одржана је пленарна седница Сверуске Покровске научно-богословске академске конференције Савремено православно духовништво. Основни циљ конференције био је богословско разматрање феномена православног духовништва како у историји Цркве тако и данас.

Међународни православни фестивал „Артос“

У Москви ће, од 22. до 28. октобра 2019. године, бити одржан Међународни православни фестивал Артос, 19. по реду, који је посвећен хришћанској уметности. Посетиоце Фестивала очекују свакодневна предавања и разговори са свештеницима, уметницима и стручњацима из различитих области уметности.

Патријарх Вартоломеј у манастиру Ксенофонту

Васељенски патријарх Вартоломеј отишао је на Свету Гору у суботу поподне 19. октобра 2019. после посете Солуну, где је одслужио патријарашку саборну  Литургију у цркви Нерукотвореног образа. 

Прво је посетио манастир Ксенофонт на 200-годишњицу изградње Католикона (саборне манастирске цркве), а затим је осветио нови конак.

Патријарх Вартоломеј ће причислити сабору светих четири светогорца

Цариградски патријарх Вартоломеј је изјавио да ће се лику светих прибројати четири светогорска стераца, и то: Данило из Катунакије, Јероним из Симонопетре, Јосиф Ћутљиви и Јефрем из Катунакије.

Извор: Orthodoxtimes.com (са енглеског Информативна служба Српске Православне Цркве)

Патријарх Вартоломеј и архиепископ Јероним молитвено помињали Епифанија

Његова Светост Патријарх цариградски г. Вартоломеј и Његово Блаженство Архиепископ атински г. Јероним служили су 19. октобра 2019. године свету Литургију у цркви Нерукотвореног образа Христовог у Солуну. Током Литургије молитвено је помињан Епифаније, такозвани кијевски митрополит.