Вести из православних помесних Цркава

Патријарх московски г. Кирил примио у Даниловском манастиру у Москви министра иностраних послова Србије г. Николу Селаковића

Његова Светост Патријарх московски и све Русије г. Кирил састао се 16. априла 2021. године у Патријаршијској и Синодалној резиденцији у Даниловском манастиру у Москви са министром спољних послова Србије г. Николом Селаковићем.

У име Руске Православне Цркве састанку су присуствовали председник Одељења за спољне црквене везе Московске Патријаршије Митрополит волоколамски Иларион и његов заменик, протојереј Николај Балашов.

Патријарх Данило отворио музеј у манастиру Черники

Патријарх Данило отворио музеј у манастиру Черники
Патријарх Данило отворио музеј у манастиру Черники
Патријарх Данило отворио музеј у манастиру Черники
Патријарх Данило отворио музеј у манастиру Черники

Његово Блаженство Патријарх румунски Данило отворио је 11. априла 2021. године у манастиру Черники спомен-кућу Светог Георгија Черничког, музеј и трпезарију за поклонике. Особе које су допринеле радовима на рестаурацији и модернизацији примиле су црквене одликовања у знак захвалности Патријарха румунског. Објекти освећени четврте недеље Великог поста биће доступни јавности када се укину ограничења карантина.

Вечна радост: Христос васкрсе!

Издавачка установа Московске Патријаршије објавила је нову књигу за децу Елизабете Давидове „Вечна радост: Христос васкрсе!“. Књига је посвећена Васкршњем празнику. Мали читалац ће у њему пронаћи одговоре на многа питања: како се припремити за Светло Васкрсење Христово и који догађај славимо на Васкрс и зашто је Васкрс најважнији и најдуговечнији црквени празник. Књига такође садржи песме руских песника о Васкрсењу Христовом и објашњења главних јеванђелских догађаја пре и после Васкрсења. Књига је живописно дизајнирао уметник Дмитрије Бикашов.

Митрополит Онуфрије: Бог шаље чуда која нас подсећају на вечност

Његово Блаженство Митрополит кијевски и све Украјине г. Онуфрије гостовао је недавно у емисији „Слово Предстоятеля”, која је емитована на Украјинској телевизији. Говорећи том приликом о значају чудâ у хришћанском животу, митрополит Онуфрије је изјавио: „Константно смо окружени чудима која сведоче љубав Божју и вечни живот, иако их често не примећујемо”.

Ново издање у сусрет Васрсењу

Издавачка установа Московске Патријаршије објавила је редовно издање богослужбене књиге „Пасха“. Књига садржи службе Великог поста и Цветног триода, као и сва апостолска и јеванђелска читања Светле недеље, молитве карактеристичне за тај богослужбени период, молитве на испраћају усопших у Светлу недељу и основе пасхалног појања.

Сви богослужбени текстови су дати у традиционалној редакцији познатој свештенослужитељима из Великопосног и Цветног триода, Октоиха, Требника и други књиге Издавачке установе Московске патријаршије. После богослужбених текстова, књига садржи коментаре и белешке о историји Васкрсшње службе. Као додатак дат је запис Васкршњег канона грчког појања за четворогласни хор.