Вести из православних помесних Цркава

Објављено шесто издање Патријарха Кирила

У издању Московске Патријаршије објављено је шесто издање књиге Патријарха московског и све Русије Кирила „Реч Пастира – Бог и човек. Историја спасења. Беседа о православној вери.“ Ова књига садржи проповеди који Свјатејши Патријарх одржао на телевизији од 1994. до 1996. године. И баве се савременим темама о смислу хришћанског живота и о изазовима са којим се данашњи човек сусреће као и о духовном припремању будућих свештенослужитеља.

Грчки Парламент одликовао Патријарха цариградског

Парламент Грчке и Удружење Цариграђана одликовали  су васељенског патријарха Вартоломеја због његовог великог доприноса заштити човекове средине.

Свечаност је одржана у Атини у присуству председника Грчке Републике г. Прокопија Павлопулоса, политичке елите, као и црквених великодостојника и других.

Православна Црква Чешких земаља и Словачке изразила став о збивањима у Украјини

Његово Блаженство архиепископ прешевски, митрополит Чешких земаља и Словачке Растислав у писму Његовој Светости Патријарху московском Кирилу од 11. октобра 2018. године изнео је свој непромењени став по питању збивања у Украјини и грубог мешања државних власти у унутрашње ствари Цркве.

Православна Академија на Криту обележила 50 година рада

Православна Академија на Криту обележила 50 година рада
Православна Академија на Криту обележила 50 година рада
Православна Академија на Криту обележила 50 година рада
Православна Академија на Криту обележила 50 година рада

Од 2. до 4. октобра 2018. организовано је неколико верских и културних догађања у циљу обележавања 50-годишњице Православне академије на Криту. Ова годишњица је обележена у месту Колибари на Криту у присуству Његове Све-Светости Патријарха васељенског Вартоломеја, јерусалимског патријарха Теофила, архиепископа кипарског Хризостома, архиепископа албанског Анастасија, и г. Прокопија Павлопулоса, председника Републике Грчке.<--break->

Свети Сабор Сиријске Православне Цркве код председника Либана

Председник Републике Либана, Његово Превасходство генерал Мишел Аун, примио је 9. октобра 2018. Његову Светост Патријарха Мор Игњатија Јеврема II и архијереје, чланове Светог Сабора Сиријске Православне (дохалкидонске) Цркве.

У свом поздравном слову Његова Светост је изложио рад своје Цркве и изразио подршку  Председнику на свим подухватима да Либан учини центром међуверског дијалога. Такође је истакао велику улогу Либана у очувању хришћанства на Блиском истоку.