Вести из православних помесних Цркава

Патријарх бугарски Неофит примљен у болницу

Због здравственог проблема, Његова Светост Патријарх бугарски г. Неофит примљен је 18. априла 2018. године у болницу за кардиологију Токуда у Софији. Према информацијама дежурних доктора, његово стање је стабилно и осећа се добро. Међутим, специјализовани медицински тимови настављају да га пажљиво прате. Годину дана пре свог избора на патријарашки престо, Патријарх је имао озбиљну операцију срца. Од тада је имао тешкоће са здравственим стањем, али никада није престао да служи у земљи и иностранству. -Његова активна рехабилитација је почела данас, рекао је проф. Н. Младенов, шеф јединице за анестезију и интензивну негу болнице.

Међународна патристичка конференција о Светом Иринеју

У Москви ће се од 19. до 21. априла 2018. године на Факултету за постдипломске и докторске студије у Москви одржати V Међународна патристичка конференција „Свети Иринеј у богословском предању Истока и Запада“. На учешће у раду Конференције позвани су водећи стручњаци и патролози из Русије, Европе и Сједињених Америчких Држава. Конференција ће размотрити широк спектар питања, укључујући и књижевно наслеђе Светог Иринеја Лионског, његово историјско окружење и допринос богословској полемици, његово учење о Богу, свету и човеку, особености његове библијске егзегезе, као и рецепцију идеја Светог Иринеја у каснијем хришћанском предању Истока и Запада.

На крстарици „Аурора“ Литургија после 100 година

У храму Николаја Мирликијског на крстарици Аурора после100 година први пут је ослужена света Литургија15. априла 2018. године, јавља Патриархииа.ру. Богослужење је савршио старешина цркве Николаја Мирликијског у петроградској Долгоозерној улици протојереј Александар Ткаченко. Кадети Поморске школе Нахимов, чланови посаде и бродска посада молили су на Литургији.

Упокојио Митрополит талински и све Естоније Корнилије

Корнилије (Вјачеслав Васиљевич Јакобс) се родио 19. јуна 1924. године у Талину (главном граду Естоније), у породици пуковника царске армије, који се после Револуције обрео у тој земљи. Од малена заволивши Господа и одлазећи у храм, већ по окончању гимназије постаје чатац у цркви Рођења Пресвете Богородице у Талину.

 Крајем рата, 19. августа 1945. године, владика талински Павле рукополаже га у чин ђакона, а фебруара 1948. владика Исидор у чин јереја и поставља за старјешину храма Св. Марије Магдалине у Хаапсалу. По личној жељи, биће управо сахрањен између ове двојице архијереја, који су га и рукоположили. Лењинградску богословију завршава у одсуству 1951. године. То му је каснијекао архипастиру много помогло у историјском раду, на ширењу православног образовања и васпитања земље Естоније.

Пасхални пријем у МИП Руске Федерације

Пасхални пријем у МИП Руске Федерације
Пасхални пријем у МИП Руске Федерације
Пасхални пријем у МИП Руске Федерације
Пасхални пријем у МИП Руске Федерације

У уторак, 17. априла 2018. године, у свечаној вили Министарства спољних послова Руске Федерације уприличен је пријем поводом празника Васкрсења Господњег у ком су учествовале многе личности како из религиозних сфера друштва тако и представници страних амбасада, руске и стране дипломате. Домаћин вечери био је министар спољних послова Руске Федерације г. Сергеј Лавров.