Вести из православних помесних Цркава

Епископ нишки Арсеније на пријему код митрополита волоколамског Илариона

Епископ нишки Арсеније на пријему код митрополита волоколамског  Илариона
Епископ нишки Арсеније на пријему код митрополита волоколамског  Илариона
Епископ нишки Арсеније на пријему код митрополита волоколамског  Илариона
Епископ нишки Арсеније на пријему код митрополита волоколамског  Илариона

Његово Преосвештенство Епископ нишки Г. Арсеније, у пратњи протођакона Стевана Кричке и чтечева Миљана Никитовића и Божидара Станојевића, по благослову Његове Светости Патријарха Московског и све Русије Г. Кирила, посетио је у понедељак 10. јуна 2019. године Свето-Даниловски ставропигијални мушки манастир и Оделење за спољне црквене односе Московске Патријаршије, где га је дочекао Његово Високопреосвештенство Митрополит волоколамски Г. Иларион.

Завршетак пројекта обнове епископске базилике у Пловдиву

Амбасадори из 19 земаља, заједно са градоначелником Пловдива Иваном Тотевом, говорили су о мозаицима епископске базилике у Пловдиву (Филипопољу), која је обновљена у оквиру ископавања, обнове и презентације римских мозаика, подржаних од стране Фондације "Америка за Бугарску".

Митрополит Никита - нови архиепископ тијатирско-великобритански

Свети и Свештени Синод Васељенске Патријаршије једногласно је изабрао митрополита дарданелског Никиту за новог Архиепископа Тијатире и Велике Британије, уместо Архиепископа Григорија, који је од среде 12. јуна 2019. у мировини.

Митрополит Никита је директор Православног института „Патријарх Атинагора“ у Берклију у Калифорнији.

Ухваћен крадљивац медаљона са иконе у Иверону

Чин светогрђа почињен је на икони Богородице Портаитисе (Вратарке) у манастиру Иверону на Светој Гори 13. јуна 2019, кад је човек ушао у капелу где се икона налазила у близини улазних вфрата и украо металне медаљоне који висе о ланцу преко иконе, јављају агенције Ромфеа и вимаортходоксиас.гр.

Пољска Црква свечано прославила чудотворну Бјелску икону Богородице

У суботу и недељу 9. и 10. јуна 2019. у Бјелску Подласком у североисточној Пољској, уз учешће неколико архијереја, међу којима и Његовог Блаженства митрополита Саве, свечано је прослављен празник чудотворне иконе Пресвете Богородице Бјелске.

Свечаност је почела у најстаријој цркви у граду - Рођењу Пресвете Богородице - уочи празника, свечаним бденијем које су служили архиепископ бјелски Григорије и епископ сјемјаницки Варсонуфије и свештенство  Бјелског намесништва, извештава прес служба Пољске Православне Цркве.