Вести из православних помесних Цркава

Поводом почетка Великог отаџбинског рата

Сећање на 22. јун 1941. у Парку Ослободиоцима Београда

Концерт-парастос посвећен 77-годишњици почетка Великог Отаџбинског рата одржан је у петак 22. јуна 2018. г. на Спомен гробљу ослободиоцима Београда. Без обзира на кишовито време које је захватило Београд, овом тужном чину је присуствовало више од 100 лица. Овде су се окупили представници друштвених организација Србије, Руси који живе у Београду, грађани Србије. Српске власти је представљао министар иновација и технологије Ненад Поповић, који је и говорио.

Патријарх Кирил честитао 70-годишњицу Светског савета Цркава

Свјатјејши Патријарх московски и све Русије Кирилје  поводом овог значајног јубилеја упутио писмену честитку генералном секретару Светског савета Церкава преч. Олафу Твејгу, у којој каже:

„Срдачно Вам честитам 70-годишњицу Светског савета Цркава, значајне међународне организације и јединствене платформе за дијалог између хришћана различитих вероисповедања. Светски савет цркава је годинама свог рада учинио много на развијању међуконфесионалне сарадање, промовисању правду у друштву и мира међу народима.

Завршен састанак немачких и руских православних епископа

Бискуп Фајге: „Не смемо се уморити док деламо на хришћанском јединству и тиме у помагању при решавању друштвених питања“.

Десети богословски сусрет представника Немачке бискупске конференције и Руске Православне Цркве окончан је у петак у Хилдесхајму. „Не смемо се уморити док деламо на хришћанском јединству и тиме у помагању при решавању друштвених питања“, рекао је бискуп Магдебурга Герхард Фајге. Он може успети само онима који имају дубоку веру, потпуно су предани Богу, захвални на Његовом делу спасења и поверавају Му се у молитви, казао је председавајући Немачке бискупске коференције.

Кипарска Црква прогласила неколико светих заштитницима војних родова

Свети Синод Кипарске Цркве прогласило је неколико светитеља покровитељима појединих војних родова кипарске војске, док је Пресвета Богородица умољена да буде заштитница свих војних родова заједно.

Свети Синод, под председништвом Блажењејшег Хризостома, архиепископа Нове Јустинијане и свега Кипра, донео је следећу одлуку:

Три житија грузијских светих на немачком

Три житија грузијских светих биће ускоро објављена на немачком језику, и то: „Мучеништво Шушанике“, грузијске кнегиње која је одабрала мучеништво уместо да се приклони паганству; „Мучеништво Аве Тбилисијског“, преобраћеника у православље који је смело проповедао јеванђеље муслиманима, и „Мучеништво Јевстатија Мчеткског“, некадашњег незнабошца који је изабрао мучеништво уместо да се врати у незнабоштво. Ова житија ће објавити немачка издавачка кућа у Лајпцигу.