Вести из православних помесних Цркава

Упокојио се Архиепископ вроцлавско-шћећински Јеремија

Архиепископ вроцлавско-шћећински Јеремија упокојио се у ноћи 16/17. априла 2017. године, а чин опела је одслужен 19. априла 2017. Рођен је 3. октобра 1943. године у Одринки код Бјалистока. Гиманзију је завршио у Варшави 1961, а од 1961. до 1965.  похађао је Богословску академију у Варшави. Академску 1965/66. годину провео је на Московској духовној академији, а од 1966. до 1968. на протестантском Богословском факултету Циришког универзитета. Исте године је постављен за предавача на Богословској академији у Варшави.

После Васкрса патријарх Вартоломеј одлази на путовања на Запад

Вартоломеј I, Васељенски патријарх цариградски, учиниће после Васкрса више посета у Швајцарској, Француској и Немачкој. Круна посете биће прослава 500-годишњице Реформације (1517-2017) крајем маја у Берлину и Витенбергу, којој ће присуствовати и високи политичари - међу њима и бивши председник САД Барак Обама, председник Немачке Франк-Валтер Штајнмајер и канцеларка Ангела Меркел.

Патријарх је подсетио у интервјуу италијанској католичкој новинској агенција СИР да ове године хришћани свих вероисповести славе Васкрс заједно 16. априла, што је "моћан симбол" екуменизма. -Наредни заједнички датум светковања Васкрса биће 2025. године, истакао је Вартоломеј. Те године прославиће се и 1700-годишњица Првог васељенског сабора одржаног у  Никеји, што је био први Васељенски сабор у тада неподељеном хришћанству.

Јапанац примио православље на Светој гори

На Велику суботу у манастир Дохијару крштен је 49-годишњи Јапанац, јавља АгионОрос. Свету тајну крштења је обавио игуман манастира, архимандрит Григорије Дохијарски, док је кум био ученик Атонијаде. Јапанац је добио име Анастасије (грчки Анастасис - Васкрсење). Он је рекао да је сазнао за хришћанство у Канади, где је живео неколико година. Бирајући између православља и католичанства, схватио је након неког времена да је пут до Бога преко Православне Цркве. Боравећи неко време на  Светој Гори, осетио је да треба да буд екрштен управо овде.

Васкршњи празници у Сантјагу де Чилеу

Васкршњи празници у Сантјагу де Чилеу
Васкршњи празници у Сантјагу де Чилеу
Васкршњи празници у Сантјагу де Чилеу
Васкршњи празници у Сантјагу де Чилеу

Ове године парохија Светог Николаја Жичког у Сантјагу де Чилеу прославила је по пети пут Васкрс. Свака година богатила је ову интернационалну заједницу новим верницима и свака прослава великих црквених празника на свој начин разликовала се од претходне. Ове године парохија је постала богатија за пет нових латиноамеричких чланова. Освалдо Гонзалес, Хорхе Ермосиља, Хаиме Моралес из Чилеа и Хуан Виљануева из Перуа, са својом ћерком Софијом, прешли су у православље и постали једни од најактивнијих чланова парохије Светог владике Николаја Жичког, на велико задовољство њихове православне браће из словенских земаља.

Нападнута православна црква на северу Израела

Непозната лица су оскврнавила руску православну цркву на северу Израела написавши на њеним зидовима сатанске символе, јавио је за РИА Новости старешина овог храма протојереј Мирослав Витив. На цркви Светог пророка Илије у граду Хаифи вандали су црвеном бојом нацртали преврнуте крстове, пентаграме, три шестице. Старешина цркве је о овоме обавестио руски конзулат, а на лице места изашла је и полиција. Отац Мирослав је изјавио да је ова цркве већ почетком 90-их година била предмет напада вандала који су јој тада нанели велика оштећења, уништили икону и иза себе оставили срамотне натписе на зидовима и вратима.