Вести из православних помесних Цркава

Патријарх Вартоломеј: Екологија је од екуменског значаја

Његова Свесветост Васељенски патријарх Вартоломеј је као главни говорник на еколошкој конференцији на Исланду „Artic Cyrcle“ истакао централни значај истицања јавног мњења за спас климатских промена. Екологија мора бити ствар свих хришћана и у међурелигијском дијалогу и сарадњи светских религија имати посебно место, рекао је Предстојатељ ове Цркве пред 2.000 учесника ове међународне конференције.

Украјински верници обавили литију упркос забране

Украјински верници обавили литију упркос забране
Украјински верници обавили литију упркос забране
Украјински верници обавили литију упркос забране
Украјински верници обавили литију упркос забране

Хиљаде православних верника у северноисточном граду Сумију обавило је литију на празник Покрова Пресвете Богородице упркос забрани градских власти, и одржали су божанску Литургију на месту срушене Покровске цркве.

Представљени савремени пруручници за студенте богословља

У Московској духовној академији обављено је представљање нових приручника за студенте духовних школа на основним студијама. Реферат је поднео Митрополит Иларион истакавши да се последњих тридесетак година ради на изради нових приручника за духовно образовање. „Желим истаћи да се ови уџбеници неће користити само у нашим духовним школама; сматрам да ће бити у употреби на богословским катедрама светских универзитета.

Шестотомни опус Митрополита Илариона биће представљен у Москви

У Москви ће 24. октобра 2017. бити представљен 6-томни опус „Исус Христос. Живот и учење.“чији је писац Митрополит волоколамски Иларион. У овим фундаменталним књигама изложени су овоземаљски пут и служење Спаситеља. По мишљењу директора Државног музеја „В.И. Даља“, познатог филолога Дмитрија Дака, „књига владике Илариона се обраћа не само људима разних убеђења, но и читаоцима другим занимања... У питању је интелектуални приступ овом значајном делу изложен на популаран начин.“

Светитељ Мардарије и преподобни Севастијан су уписани у календар Руске Цркве

Имена светитеља Мардарија (Ускоковића) и преподобног Севастијана (Дабовића) су уписана у црквени и званични богослужбени календар Руске Православне Цркве. Ова одлука је донета на седници Светог Синода РПЦ који је одржан 6. октобра у Москви.Након реферата о прослављању светитеља Мардарија и преподобног Севастијана у Српској Цркви Свети Синод је одлучио: