Вести из православних помесних Цркава

Сергеј Гаврилов поново председник Међуправославне скупштине Православља

Председник Одбора Државне думе  за развој грађанског друштва, за питања друштвених и религијских удружења Сергеј Гаврилов поново ће председавати Међупарламентарном скупштином Православља. На овај положај изабран је једногласно на скупштини одржаној у онлајн формату. За новог генералног секретара изабран је представник Грчке скупштине Максим Харакупулос.

Руска црква у Паризу учествује у Европским данима светског наслеђа

У дане 19. и 20. септембра 2020. у катедралној Саборној цркви Свете Тројице и у Руском духовно-културном православном центру у Паризу по четврти пут одвијаће се део збивања посвећених „Европским данима светског наслеђа“. Заједно са другим музејима, споменицима културе и државним установама Француске, Саборна црква и овај Центар отвориће своје двери за многобројне посетиоце, када ће свештеници и други одговарати на многа питања посетиоца.

Моксва: Патријаршијски календар за 2021. годину

Издавачка установа Московске Патријаршије објавила је Патријаршијски календар за 2021. годину - званично календарско богослужбено издање Руске Православне Цркве. Патријаршијски календар наставља традицију званичног календара-приручника за предстојећу литургијску годину и устројство Руске Православне Цркве. Јединствено издање садржи традиционални месецослов са обимним литургијским напоменама, тропарима и кондацима, као и делове беседа Његове Светости Патријарха московског и све Русије Кирила за сваки дан црквене године.

Календар садржи тропаре и кондаке празника или светих, као и богослужбена упутства и литургијске особености.

Богородица Кикоска прослављена у Александрији

Богородица Кикоска прослављена у Александрији
Богородица Кикоска прослављена у Александрији
Богородица Кикоска прослављена у Александрији
Богородица Кикоска прослављена у Александрији

У парохији Благовештења у Александрији, која је једна од највећих грчких православних цркава у Африци, египатски Кипрани су прославили велики празник иконе Кикоске Богородице, која је и ходатајка ове историјске заједнице у Египту.

Архимандрит Рафаило нови егзарх Светога Гроба у Грчкој

Archimandrite Raphael is the new Exarch of the Holy Sepulchre in GreeceУ четвртак, 17. септембра 2020. године, Свештени Синод Јерусалимске Патријаршије на свом канонском заседању, којим је председавао патријарх јерусалимски Блажењејши Теофило III, између осталог, одлучено:

• Умољен је архиепископ јерапољски Исидор да као члан Светог и Свештеног Синода буде Геронт Светога Гроба.