Вести из православних помесних Цркава

Васељенски патријарх у установама за здравствену заштиту и подршку избеглицама

У среду, 11. децембра 2019, васељенски патријарх Вартоломеј посетио је здравствене установе и установе за помоћ избеглицама, које делују под покровитељством Међухришћанског савета за заштиту избеглица и миграната у Цариграду. О раду обављаном у њему упознати су Васељенски патријарх, који је био у пратњи митрополита маронејског Пантелејмона и патријаршијског ђакона Александра, који је стални представник Васељенске патријаршије у поменутом телу.

Жена у Библији: Међународна научна конференција у Атини

Међународно научно саветовање са врло занимљивом темом организује Јелинско библијско друштво у Атини 13. и 14. децембра 2019. Наслов је „Жена у Библији“ и очекује се да ће осветлити многе аспекте ове вечне и важне теме. На конференцији ће учествовати угледни научници и свештеници, умеђу којима: о. Василиос Термос, Пантелис Калајцидис, Мирто Теохарус, Панос Николопулос, Тимолеон Галанис, Ангелики Зјака, Константинос Белезос, Јорун Окланд, Екатерини Цалабуни, Корина Замфир, Елени Карајанис, о. Теодорос Контидис и о. Мелетис Мелетиадис.

Кaпела манастира Ребра-Парва посвећена Светом Порфирију кавсокаливијском

Капела манастира Ребра-Парва у округу Бистрица-Насауди посвећена је Светом Порфирију Кавсокаливијском.Чином освећење прошле недеље началствовао је митрополит Клужа Андреј. Свети Порфирије, кога је канонизовала Васељенска Патријаршија 2013. године, унет је у црквени календар Румунске Православне Цркве одлуком њеног Синода 2017. године.

Митрополит Морфуа: Кипар признаје Онифрија за канонског митрополита кијевског

 „За канонску Цркву постоји само један канонски митрополит. Неофит  је канонски митрополит Морфуа, Исаија је канонски митрополит Тамасоса, Василије је канонски митрополит константијски. Кипарска Црква, а и ја као митрополит Морфуа, признајемо Онуфрија за канонског митрополита Кијева ", рекао је митрополит Морфуа Неофит.

Конференција у Белгороду поводом јубилеја Српске Цркве

Конференција у Белгороду поводом јубилеја Српске Цркве
Конференција у Белгороду поводом јубилеја Српске Цркве
Конференција у Белгороду поводом јубилеја Српске Цркве
Конференција у Белгороду поводом јубилеја Српске Цркве

Српска Црква: од Светог Саве до данас - историја и садашњост

У организацији филијале Свеправославног друштва Преподобни Јустин Ћелијски и Врањски у Белгороду (Руска Федерација), Митрополије белгородске и старооскољске, као и Белгородске православне духовне семинарије (са мисионарском делатношћу), 9. децембра 2019 године у свечаној сали Семинарије у Белгороду одржана је прва међународна конференција посвећена 800-годишњици самосталности Српске Православе Цркве, под називом „Српска Црква: од Светог Саве до данас - историја и садашњост.“