Већина православних на Западу су Румуни

Most of the Orthodox in the West are Romanian. Romania ranks 3rd in the world in terms of Orthodox populationРумунија је трећа земља у свету по православном становништву

Румунија је на трећем месту у свету по канонском православном становништву, према статистци Метју Нејмија из Друштва за православну хришћанску историју у Америци. Други закључак његове анализе јесте да Румуни сачињавају већину  православних хришћана на Западу.

Прве три земље по броју православног становништва су Русија,  Украјина и Румунија. Тако је Румунија европска земља са најбројнијим православним становништвом.

Пресек је сачињен кориштењем више извора података за сваку земљу. Стручњак је дао цифру од 192 милиона као укупан број православних верника у тим земљама.

Италија као католичка земља има највише православних верника – 2,1 милиона. То је двоструко више него у Шпанији или Француској и више од броја православних верника у САД и Канади заједно.

Већина православних Италијана су страни држављани, од којих су већина Румуни. Италија је дом већинске румунске дијаспоре: 1,2 милиона, наводи румунско Министарство спољних послова.

Румунске православне парохије у Италији богослуже у изнајмљеним храмовима или су купљени од католичких верника. 300 од преко 1.300 парохија румунске дијаспоре широм света налази се у Италији.

Православна демографија

Пре једног века, 20% хришћанске популације било је православно, а тај проценат је спао на 12%, обавештава истраживачки центар Пју. Пре једног века, 7% светске популације било је православно. Сада се тај број смањио на 4%. Ово стање се доводи у везу са смањеним процентом хришћана у Европи: са 91% на 77%.

Док се број православних у Европи смањује, због пада стопе наталитета и старења становништва на хришћанском континенту, број православних у Африци се брзо повећава:  отприлике 1,3 милиона православних живи на овом континенту, од којих је половина у Кенији.

Извор: Basilica.ro (са енглеског Информативна служба СПЦ)