Ви који се у Христа крстисте - у Христа се обукосте

Ви који се у Христа крстисте - у Христа се обукосте
Ви који се у Христа крстисте - у Христа се обукосте
Ви који се у Христа крстисте - у Христа се обукосте
Ви који се у Христа крстисте - у Христа се обукосте

Свети Кипријан сведочи искуство живота говорећи да изван Цркве нема спасења. Спознајући човекољубље Божије, видимо да Господ свакодневно уприсутњује и вечно обнавља догађај Педесетнице, дарујући нам Духа Светога  и сваки дан додаје цркви оне који се спасавају (Дел. ап. 2,47). Тако је на празник Светог апостола Филипа, 27. 11. 2016-ог Лета Господњег, на Божићне покладе Његово Преосвештенство епископ сремски Господин Василије у храму Светог великомученика Георгија у Бингули стаду Христовом прибројао једну, за нас по свему, посебну породицу. Наиме, реч је о породици Кања.

Ова вишечлана породица је пореклом из Америке и нашла је своје уточиште у овом питомом сремском селу. Господин Бојан, отац породице,  је пореклом Бингулац а мајка Шила је из далеке Америке. Ово географска неподесност је само још један доказ да је љубав права мера људског живота и да  се искрена настојања увек крунишу благословима. Његово Преосвештенство уз саслужење клира шидског намесништва крстио је мајку Шилу и њено четворо деце: Џими Мајкла (4), Камеруна (12), Џабара (13) и кћер Џакају (14). Мајка Шила је  на крштењу добила име Анастасија, Џими Мајкл - Јован, Камерун - Симеон, Џабари - Петар, а Џакаја је понела име Свете и велике књегиње Олге. Благосиљајући их речима живота Преосвећени је поздравио њихову искрену жељу, подсећајући их да су имена великих Божјих угодника позив да узрастају у меру раста пуноће Христове и да воле једни друге, одржавајући заједницу породице која је у свему истоветна светој Цркви.

Ова дивна иницијатива потекла је од оца Бранислава Лукића, пароха бингулског  који је потпомогнут разумевањем и залагањем архијерејског намесника шидског протојереја ставрофора Радомира Мишића привео ово дело концу. Благослов Његовог Преосвештенства г. Василија, испунио је апостолски завет крстећи у име Оца и Сина и Светога Духа (Мт 28, 19).

Извор: Епархија сремска