Ви сте део наше породице!

Корисници Црквене народне кухиње имали су посебан благослов да се са њима и за њих помоли Његово Преосвештенство Епископ ремезијански Андреј који је 29. марта 2013. године посетио Верско добротворно старатељство Архиепископије београдско карловачке и народну кухињу при старатељству.

Владика је благословио присутне и са својом мајком гђом Маријаном Ћилерџић прочитао Оче наш, а затим су и отпевали Свети Боже, свети Крепки, свети Бесмртни помилуј нас. Међу људима са маргине друштва, одбаченим и често презреним, ова молитва је - а то се осетило у немој тишини која је владала у трпезарији - представљала вапај Богу из душа оних који у Црквеној народној кухињи налазе једини топли оброк у току дана.

Владика Андреј је истакао да је брига за сиромашне дубоко укорењена у учењу и животу наше Цркве: - Наши манастири - Студеница, Жича, Раваница... - увек су имали једну трпезу за сиромашне. Свети Сава је унео у манастирске типике да се у манастирима организује ручак онима којима је потребно. Та се пракса наставља до наших дана.

Владика Андреј је позвао кориснике Црквене кухиње да, без обзира на њихове животне околности, треба да се осећају као део једне породице. - Ми у Цркви гледамо на вас као на део породице, истакао је Владика.

Неколико присутних је спонтано изразило захвалност на топлом оброку који добијају у Црквеној кухињи речима „да није овога били бисмо на улици и гладни”, „ово је спас што нам дајете, хвала вам”.

Владика је пред одлазак испричао једну шаљиву загонетку, везану за ускршње јаје, што је његовој посети дало ведар тон. Владика  је разговарао и са волонтерима који раде у Црквеној кухињи и захвалио им се на труду и пожртвовању.

Секретар Верског добротворног старатељства јереј Владимир Марковић упознао је Владику с активностима ВДС-а по ресорима и показао учионицу и амбуланту где се одвијају настава и саветодавна лекарска помоћ.

Владика је поновио да харитативна делатност наше Цркве почива на учењу Цркве, да је она била развијена при нашим манастирима и да Верско добротворно старатељство на најбољи могући начин наставља ту активност.

Подршка Преосвећеног Владике ремезијанског Андреја и његов благослов су велики подстицај како за запослене у ВДС-у тако и за бројне волонтере да заједничким снагама, уз Божју помоћ, наставе и прошире активност пружања помоћи људима с маргине друштва који су угрожени и којима је помоћ и топла реч најпотрбнија.

Извор: ВДС