Видовдан на Далматинском Косову

Видовдан на Далматинском Косову
Видовдан на Далматинском Косову
Видовдан на Далматинском Косову
Видовдан на Далматинском Косову

У манастиру Лазарици на Далматинском Косову 28. јуна 2018. године традиционално је прослављен велики хришћански празник - Видовдан. Његово Преосвештенство Епископ далматински г. Никодим служио је свету архијерејску Литургију, после које је одржан пригодан културно-уметнички програм.

-Ово је дан на који се сабирамо да бисмо се молитвено присетили једног важног избора који је Свети кнез Лазар направио у име српског народа. Када се кнез Лазар нашао пред избором да ли да постане турски вазал и тако највероватније прихвати ислам или да пострада мученичком смрћу, он је одабрао ово друго речима „Земаљско је замаелна царство, а Небеско увек и довека“, подсетио је владика Никодим.

-Својим добровољним мучеништвом он нам је оставио Косовски завет, ништа другачији од оног који нам је оставио и Свети Сава, па и сам Христос када је ради нас пострадао. Тај завет нам говори да је за нас хришћане једино мерило и једини циљ коме треба да тежимо Царство Небеско, а ми православни Срби тај завет прихватамо и до дана данашњег. Кроз разна страдања нашег народа у овим крајевима следили смо пример кнеза Лазара и пристајали да за Крст часни и слободу златну положимо и свој живот, знајући да ћемо потпуну слободу осетити тек када наследимо Царство Небеско. Поред тога не смемо ни да заборавимо да треба да живимо у овоме свету бринући се једни о другима, јер на тај начин исказујемо и своји љубав према Господу, поручио је владика Никодим и додао да не треба да се стидимо своје вере, нити припадности српском народу, већ да своју тежњу ка Царству Небеском, као прави хришћани, покажемо тако што ћемо опраштати и онима који нам учине зло.

Извор: Епархија далматинска