Видовдан на Косову и Метохији

Видовдан на Косову и Метохији
Видовдан на Косову и Метохији
Видовдан на Косову и Метохији
Видовдан на Косову и Метохији
Видовдан на Косову и Метохији
Видовдан на Косову и Метохији
Видовдан на Косову и Метохији
Видовдан на Косову и Метохији
Видовдан на Косову и Метохији
Видовдан на Косову и Метохији
Видовдан на Косову и Метохији
Видовдан на Косову и Метохији

Обележавање Видовдана на Косову и Метохији почело је централном прославом у манастиру Грачаници где је у порти манастира Његова Светост Патријарх српски Г. Иринеј служио Свету Архијерејску Литургију уз саслужење Преосвећен Господе Епископа - Врањског Г. Пахомија и Рашко-призренског Г. Теодосија и 30 свештенослужитеља из више Епархија Српке Православе Цркве.

Патријарх Иринеј је јуче поручио из Грачанице да никада не смемо оставити земљу која је крвљу натопљена и земљу на којој се налазе највеће православне светиње: „Наишао је тренутак и време слично овом времену које смо сада доживели, време олује и време силе, али то време пролази, а сунце слободе за свагда обасјава ову земљу и све оне који живе на њој. Зато смо данас овде и принели молитве Господу и Светом кнезу Лазару и српским великомученицима да буду и остану са нама. Зато не можемо никада Косово заборавити“.

У својој беседи Патријарх је нагласио да је Косово света српска земља која је заливена крвљу и цементирана костима светих мученика. „Та цена крвљу плаћена је највећа цена која постоји под небом и под сунцем. Том ценом плаћено је Косово. Зато није ни чудно што су и данас пружене многе руке према Косову да то узму од Срба и Србије. То никада нећемо прихватити, јер како можемо оставити земљу која је крвљу натопљена и како можемо оставити земљу на којој се налазе наше највеће светиње“, рекао је Патријарх.

Патријарх Иринеј поручио је народу окупљеном у грачаничкој порти да „ никада нису сами већ да је са њима увек истина и правда“. „Поучени славом и љубављу косовских јунака морамо волети оно што су и они волели, земљу за коју су пролили крв и ако треба и да пострадамо за њу, као што је и кнез Лазар пострадао али увек морамо имати у виду славу и Царство Божије“, рекао је Патријарх Иринеј.

Литургији у Грачаници присуствовало је више од хиљаду људи међу којима су били Његово Величанство Престолонаследник Александар Карађорђевић са принцезом Катарином, министар за Косово и Метохију г. Горан Богдановић, државни секретар у министарству за КиМ г. Оливер Ивановић, ректор Приштинског универзитета г. Здравко Витошевић и други високи званичници.

Након Свете Литургије, Његово Преосвештенство Епископ Рашко-призренски Г. Теодосије и министар за Косово и Метохију г. Горан Богдановић доделили су признања мајкама са четворо и више деце: златни и сребрни орден „Мајка девет Југовића“. Златни орден ове је године припао Радованки Костић из села Љујац код Новог Пазара која је родила седморо деце. Мајкама са више од четворо деце ове године додељена је и новчана помоћ од по 10 хиљада динара за свако дете. Новчане награде и ордене ове је године добило преко 20 мајки. Једна од њих је и Биљана Антонијевић из Новог Пазара. Она је родила четворо деце и у изјави КИМ радију каже да је тешко опстати у овом времену. „Награда ми много значи, посебно што ми је једно дете рођено на Видовдан. Велика је ствар добити признање и од државе и од Цркве“, рекла је Антонијевићева.

У наставку видовданске прославе Патријарх српски Г. Иринеј служио је парастос косовским јунацима погинулим у Косовској бици 1389. године. Парастосу на Газиместану присуствовало више од пет хиљада људи који су пристигли на Газиместан из свих српских крајева. Колоне аутомобила биле су паркиране на магистралном путу Приштина – Косовска Митровица. Поглавар Српске Православне Цркве истакао је да је Косово за Србе света земља, натопљена крвљу и у којој почивају кости и мошти косовских мученика и безброј других страдалих од Косова поља до данас. „Ово је голгота, а где је голгота тамо је и васкрсење. Надамо се да ће наша данашња голгота и страдање српског народа уродити васкрсењем. Ово је света земља коју ми не смемо препустити забораву“, казао је окупљенима Патријарх Иринеј.

Патријарх је Србима на Косову и Метохији поручио да остану верни своме отачаству, а расељене позвао да се врате својим домовима и светињама. „Поручујем страдалном народу нашем, који је сабрао храбрости и снаге да и данас борави овде и који подноси разна искушења, да остану верни своме Косову. Неће их Господ, а надам се ни Србија оставити. Онима који су још у избеглиштву, без својих кућа, светиња и гробаља, поручујем да се врате. Господ ће помоћи да обнове домове, цркве и манстире, да се могу сабирати и Богу молити“, нагласио је Патријарх Иринеј.

На Газиместан су се окупили поклоници из Београда, Новог Сада, Ниша, Крагујевца, Бањалуке, иностранства. Парастосу су присуствовали министар за Косово и Метохију г. Горан Богдановић, државни секретар у министарству за КиМ г. Оливер Ивановић, секретар Скупштине Србије г. Вељко Одаловић, Његово Величанство принц Александар и принцеза Катарина Карађорђевић. Обележавање једног од најзначајнијих српских празника на Газиместану протекло је мирно док су обезбеђење пружали припадници Косовске полиције и војници КФОР-а. Ипак, приликом повратка аутобуса са Газиместана дошло је до инцидента у јужној Митровици. У близини источног моста група албанских тинејџера каменовала је два српска аутобуса у којима је разбијено стакло, док су две особе задобиле лакше повреде.

Извор: Епархија рашко-призренска