Видовдан на Сокоцу

Видовдан на Сокоцу
Видовдан на Сокоцу
Видовдан на Сокоцу
Видовдан на Сокоцу

У недјељу по Видовдану, 29. јуна, у Сокоцу је прослављен празник  Видовдан. У храму Светога пророка Илије – Романијској Лазарици служена је Света литургија, а у вечерњим сатима Акатист Пресветој Богородици Тројеручици и вечерња служба, након које је обављена трократна литија око храма.

У порти храма Романијске Лазарице обављен је славски обред и уприличен културно-умјетнички програм. Окупљеним вјерницима пригодном бесједом обратио се јереј др Дарко Ђого, декан Богословског факултета „Свети Василије Острошки“ у Фочи.

Ђого је присутне подсјетио на значај  Видовдана и косовске жртве, рекавши да је Косово стварност а не мит. и да су Срби на овим просторима дубоко прожети косовском стварношћу, нарочито током протеклог рата.

„Остао је тај завјет да најприје будемо спремни да дамо свој живот за ближње, прије него што будемо спремни да одбранимо себе. И 1914. године, када су  наши јунаци извршили тај херојски чин у Сарајеву, нису то урадили ван битке. У том догађају треба тражити онај посљедњи  смисао, а то је да не треба дозволити непријатељу да покори, да згази достојанство, да на светињи Видовдана демонстрира своју силу и да на тај свети дан убије српско достојанство овдје,“ рекао је Ђого.

Он је додао да многи данас осуђују тај чин, називајући га свакојаким именима, не видећи и не знајући да земља која се данас стиди прошлости, сутра ће се стидјети своје садашњости и да земља која жели да има достојанство, ако га не нађе у прошлости, када га је имала, неће га наћи ни у будућности.

„Каква, заиста, може бити Босна без 'Младе Босне' и како се може замислити једна држава која се стиди омладине која је имала идеале,“ запитао се отац Дарко и рекао да су они који су били спремни да гину и пате за своје идеале нису и не могу бити терористи, већ хероји.

Пригодну здравицу изговорио је соколачки пјесник Миланко Боровчанин Ромсок а у културно-умјетничком програму учествовали су и најмлађи чланови КУД-а „Романијска Луча“ из Сокоца.

Прослави Видовдана у Сокоцу присуствовао је директор међународне хуманитарне организације „Ворлд вижн“ за југоисточну Европу и Блиски Исток, православни свештеник Румунске православне цркве, отац Михаил Павел са сарадницима, са којима су домаћини, у знак молитвеног сјећања, размијенили пригодне поклоне.

На крају је све присутне поздравио и у име свештенства свима захвалио старјешина храма протојереј-ставрофор Борис Бандука.

На сам дан празник Видовдан у храму Романијској Лазарици служена је Света литургија и обављен парастос, као и помен на Војничком гробљу „Мали Зејтинлик“ гдје су се окупили пјесници из Србије, Црне Горе и Републике Српске који су учествовали у Видовданским пјесничким сусретима. Они су испред централног Спомен Крста говорили стихове посвећене Видовдану и Српским новомученицима, а Духовни центар Романијске Лазарице био је мјесто одржавања централне књижевне вечери.

Извор: Митрополија дабробосанска