Видовдан над Плавом гробницом

Видовдан над Плавом гробницом
Видовдан над Плавом гробницом
Видовдан над Плавом гробницом
Видовдан над Плавом гробницом

Са благословом Његове Светости Патријарха српског Г. Иринеја и Преосвећеног Епископа хвостанског Г. Атанасија у недељу, 24. јуна 2012. године, група од 42 ученика Војне гимназије је пошла на путовање ''Стазама Српске војске''. Одбора за верску наставу, као стручна и одговорна лица на овом васпитно-образовном путовању, представљали су јереј Јован Бабић и Невена Бабић, вероучитељи Архиепископије београдско-карловачке.

После молебна за срећан пут, који је служен у храму Светог архангела Гаврила, војни гимназијалци су пошли стазама својих славних предака. Прво одредиште су били манастири на Метеорима. Посетили су Велики Метеор у којем су се ближе упознали са историјом грчког националног покрета за ослобођење од турског ропства и развојем савремене грчке војске, с обзиром да овај манастир у себи садржи музеј историје грчког отпора.

После дугог пута, ђаци су стигли на Крф, острво српског страдања и васкрсења. Своје ходочашће су започели са места преко којег су измучени српски официри и војници једног хладног јануарског дана 1916. године започели насељавање на Острво спаса. У Гувији, испред спомен-плоче, отпевали су српску државну химну и тиме изазвали велико интересовање присутних српских туриста, поготово једне групе поклоника из Републике Српске. Следеће место дивљења је било имање у селу Агиос Матеос на којем су у време Првог светског рата сахрањивани војници Дринске дивизије. Дирљива прича о честитом грчком сељанину Јанису, који је - видевши трагедију српске војске - поклонио своје имање за гробље, које се и до дана данашњег више не користи за пољопривреду и потресни стихови које су припадници Дринске дивизије исклесали на споменику, на лицима младих припадника Војске Србије изазвали су и тугу и понос.

Прослава Видовдана, великог дана свеукупног српског памћења, на Крфу је започела свечаном Литургијом у храму Светог Спиридона, на којој су се сви војни гимназијалци причестили, како су то пре скоро сто година чинили њихови преци. Након што су се поклонили моштима Светог Спиридона, уз многаја љета су својим домаћинима, верном грчком и руском народу, пожелели све најлепше у животу. Свештеник Јован је предао оцу Георгију Влахосу, старешини храма Светог Спиридона, слику храма Светог Саве са потписом Владике Атанасија, преневши му поздраве и благослове из сестринске Српске Цркве. У музеју историје Срба на Крфу ''Српској кући'' певање песме ''Тамо далеко'' од стране будућих српских официра, није оставило равнодушним никога. Након што су са великом пажњом погледали све фотографије о српском страдању у Првом светском рату, младићи и њихови вероучитељи су се упутили на ''Острво смрти'' - Видо. Окружени костима оних који су поднели велику жртву за своје потомство, појањем су се помолили за душе предака у маузолеју који је подигнут у време Краљевине. Након парастоса, степеницама су се спустили до ''Плаве гробнице''. Са сузама у очима, пратили су речи песме ''Плава гробница'' и дивили се величини љубави и жртве својих предака. Бродићем су застали над водама дела Јонског мора у које су положена многобројна тела измучених војника.

Уз речи ''Вјечнаја памјат'' и преливањем вином ове у свету јединствене гробнице, ученици Војне гимназије су упутили јасну Видовданску поруку да никада не могу заборавити своје претке и своје корене и да ће се њима поносити у свим околностима које их кроз живот очекују.

Видовдан над Плавом гробницом
Видовдан над Плавом гробницом
Видовдан над Плавом гробницом
Видовдан над Плавом гробницом