Видовдан у Бечу

Поводом великог празника Светог мученика кнеза Лазара и српских мученика у сва три бечка храма на Видовдан су служене Свете Литургије.

Видовдан Беч У храму Светог Саве, уз старешину храма протојереја- ставрофора Крстана Кнежевића служили си и гости из Београда: протојереј- ставрофор Славко Божић, старешина храма Светог великомученика Георгија на Чукарици, протојереј-ставрофор Божо Бакајлић, старешина храма Рођења Пресвете Богородице у Земуну и протојереј-ставрофор, проф. др Радован Биговић, духовник манастира Светог Архангела Гаврила у Земуну. Певао је хор београдског храма Светог великомученика Георгија којим диригује Бисерка Васић.

После подне је у свечаној општинској сали у трећем кварту одржана Видовданска академија. Госте је поздравио отац Крстан Кнежевић, а хор храма Светог великомученика Георгија из Београда отпевао је „Оче наш" и химну „Боже правде". Беседу је одржао проф.др Радован Биговић, свештеник из Београда. Говорећи о светости и светитељима рекао је: „Свети човек је онај који се одриче своје воље, а прихвата да живи по вољи Божијој и у заједници са Богом. Светост није својство људске природе. Светост ми не можемо постићи сами својим напором и трудом. Светост је дар Божији који нам Бог даје, који даје онима који Га воле, који окрећу своје срце и своје биће према Њему. Свети је онај човек који има љубав према Богу, свети је онај који има љубав према ближњему и свети је онај који има љубав према творевини Божијој. Дакле, свети је онај који се труди током целог свог живота да победи себичност и егоизам.... Светитељи су људи који немају ни о коме другоме ружне речи, а ни о себи лепе, а ми на жалост, о другима немамо лепе, а ни о себи ружне речи."

У уметничком делу програма наступила је музичка група Консорт флаута „Јаков Срејовић" из Београда која је извела изворну народну музику старе Србије. Ову групу чине: Весна Опсеница, сопран, Љубомир Димитријевић, народни инструменти, Александар Јован Крстић, кавал и Андрија Сагић, удараљке. Познати глумац Петар Краљ из Београда читао је одломке из Косовског циклуса, мотиве Царевог завета Светог владике Николаја, Урош и Мрњавчевићи и песму Матије Бећковића. Народне песме извела је група певача храма Светог Саве из Беча. Хор је на крају отпевао песму „Српкиња" и „Многаја љета". У пуној сали, међу гостима су били: Владимир Новаковић, отправник послова Републике Србије у Аустрији, Здравко Тувић, заменик амбасадора Србије при међународним организацијама, Радомир Слијепчевић, аташе, Даворка Самарџија, главни конзул амбасаде Босне и Херцеговине у Аустрији и многи други.

Текст и фотографије: Миодраг Мецановић

Извор: www.serb-kirche.at