Видовдан у Бијелом Пољу

У цркви Светих Апостола Петра и Павла у Бијелом Пољу, у суботу 28. јуна – на Видовдан, литургију је служио протојереј Никола Скопљак. Он се послије причешћа вјерног народа обратио пригодном бесједом у којој је истакао значај Светог кнеза Лазара и Видовдана.

"Свима нам позната историјска чињеница Видовдана и свима су нам јасне ријечи Светога Кнеза и Цара Лазара – „земаљско је замалена царство, а небеско, увијек и довијека“. А ко се данас и у овом времену држи тих ријечи? Нажалост, све мање људи или нико. Истина је да је у последњим деценијама више злоупотребљаван Видовдан него што је употребљаван, како би се што више избрисао из очију српског народа и православних људи, да би се престало говорити о Небеском царству, већ да се прича само о земаљском, које је одавно преовладало. Многи кажу да је Косовска битка једна од епизода српског народа, који се борио током своје историје... да је било битака и прије Косовског боја који је наш народ добио или губио. Међутим, мали је број људи који ће се сложити и признати да је Косовски бој и Видовдан један и први испит Србиновој и вјери православној."

"Ево слободно можемо рећи да нас од те 1389. године до данас, стално прати Видовдан. Није прошао ни један вијек да Србин није кушан којем ће се царству привољети, да ли овоме земаљском или ономе Небескоме. Христос каже "да нисам дошао и нисам говорио, ви не би гријеха имали“. Тако и ми, да нисмо имали Светога Лазара и све Мученике не би ни ми гријеха имали, али видјели смо и знамо и опет ништа нисмо урадили. И гдје смо сада. Па зар може православни Хришћанин да има дилему којем ће се царству привољети. Нажалост, ми бирамо земаљско и губимо Небеско царство“, бесједио је отац Никола.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка