Видовданска служба косовским мученицима у Убу

Видовданска служба косовским мученицима у Убу
Видовданска служба косовским мученицима у Убу
Видовданска служба косовским мученицима у Убу
Видовданска служба косовским мученицима у Убу

Видовдан је празник великомученичког подвига српскога кнеза Лазара и многих јунака пострадалих са њим на, светом крвљу натопљеном, пољу Косову. Сви они окитише се нетрулежним венцима Христове славе, полажући животе своје као највећу жртву коју неко може дати. То је Српски Велики петак, дан великога страдања, али не страдања ради страдања, него страдања ради најсветијег Имена од свих имена - Господа и Бога и Спаса нашега Исуса Христа.

У убском Световазнесењском храму, на овај изузетно значајан празник рода српскога, Свету бескрвну и животворјашчу жртву принео је Господу Његово Преосвештенство Епископ ваљевски Г. Милутин. Овом свеспасоносном и заједничком делу саслуживали су архијерејски намесник тамнавски крстоносни прота Митар Миловановић и старешина велелепног храма у Убу протојереј-ставрофор Драган Алимпијевић, са ангелоликим ђаконовањем архиђакона Силуана.

Једном за свагда учвршћени духовном снагом Светога Саве и Светога Симеона, на Косову је упрт поглед у Небо и заувек изабран оријентир српскога рода – Христос и Свето Православље. На Косову је донета одлука: Све за Христа – Христа ни за шта! На Светом и мученичком Косову, српски народ је духовно сазрео, зато у нашем роду и данас имамо новопросијавше светитеље – надахнуто је проповедао, благословом Владике Милутина, архиђакон Силуан.

- На Светом и мученичком Косову, српски народ је својим опредељењем за небеско царство, показао да је духовно сазрео. Паралелу овакве зрелости нешто касније назиремо и на Босфору, у Православној Визанитији, у величанственом граду Пресвете Богородице – Цариграду, где Цар Константин XI на ласкаве предлоге Мехмеда II о предаји града за титуле и земљу, одлучно, у духу славног Кнеза Лазара, одговара: „Није моје да бих ти дао, Мехмеде!“ и тиме прихвата славну смрт, смрт која ће га учинити бесмртним, а тиме и послужити као инспирација и пример покољењима.

Овакав избор славног Кнеза, био је Јеванђелски - Христовски; прво Бог па човек, прво Небо па земља, прво душа па тело, како је громогласно сведочио велики пророк српски Ава Јустин Ћелијски – закључује у видовданском слову архиђакон Силуан.

Након Свете Литургије и општег парастоса за све упокојене, који су живот свој дали за крст часни и слободу златну од Косова па све до дана данашњега, одржан је радни састанaк између Његовог Преосвештенства Епископа ваљевског Господина Милутина и архијерејског намесника тамнавског протојереја-ставрофора Митра Миловановића, у канцеларији архијерејског намесништва тамнавског. На састанку је донета одлука да се почне са припремом за штампање Споменице - животописа блаженопочившег архимандрита Арсенија Каонског, који се преселио у вечност 21. октобра Лета Господњег 2013. Издавач Споменице биће Епархија ваљевска.

Извор: Епархија ваљевска