Видовдански концерт у Источном Сарајеву

Видовдански концерт у Источном Сарајеву
Видовдански концерт у Источном Сарајеву
Видовдански концерт у Источном Сарајеву
Видовдански концерт у Источном Сарајеву

Српско пјевачко друштво Слога, у заједничкој организацији са Kамерним хором Смера за црквену музику и појање Музичке академије Универзитета Источно Сарајево, приредило је 30. јуна 2018. године Видовдански концерт хорске музике у храму Светог Варнаве Хвостанског у насељу Врањеш у Источном Сарајеву.

Поред хорова-организатора под управом диригената Рада Радовића и Стефана Мојсиловића, на концерту су учествовали ансамбл појаца који делује при поменутом Смеру (руководилац Слободан Брљић) и Дечији хор Православног центра за младе Митрополије дабробосанске Свети Петар Сарајевски из Источног Сарајева.

У препуном храму Светог Варнаве Хвостанског (који је и сам био музичар, свирао је виолину) одржан је први концерт хорске музике уопште. Хорови су се представили репертоаром прилагођеним великом празнику који је окосница српског верско-националног бића. Извођење разноврсне православне црквене музике из пронађених неумских записа манастира Хиландара, извођење разних напева мелографа и композитора архиепископа Јонатана, епископа Стефана Ластавице, свештеника Ненада Барачког и Мирка Павловића, као и композиција савремених аутора духовне и световне музике Војина Комадине, Радомира Петровића и др., приказало је да се на подручју Сарајева негује и развија репрезентативна хорска школа.

Видовдан је био крсна слава СПД Слога од оснивања друштва 1888. до 1921. године, када постаје национални празник Краљевине Југославије, па хор за свог заштитника узима Светог Димитрија, којег као крсну славу прославља и данас. Управо је сећање на те прве дане Слоге и прве славе хора један од повода организовања концерта. Братство храма на челу са старешином јерејем Бошком Тошовићем изразило је наду да ће ових концерата бити у будућности и више.

Стефан Мојсиловић

Извор: Митрополија дабробосанска