Видовдански сабор Васојевића на Буковој Пољани

У суботу, 28. јуна, на Видовдан, Свету Литургију у храму посвећеном Светом мученику Виду и великомученику Цару Лазару на Буковој Пољани у селу Баре Краљске код Врањештице, служило је свештенство Епархије будимљанско-никшићке и Митрополије црногорско-приморске.

Након одржане свете Литургије, обављен је помен за све мученике, Косовске јунаке, оне који су страдали на Буковој Пољани бранећи Црну Гору од туђина и за све оне који су пострадали од Косовскога боја па до данас. 

У поздравној бесједи Свето Мартиновић, професор Српског језика и предсједник Црквеног одбора, подсјетио је да су храм 2012. године освјештали Митрополит Амфилохије и Епископ Јоканије и „принијели га на дар Богу живоме за покој душа бранитеља крста и отачаства који су на Буковој Пољани под командом војводе Миљана- Вукова Вешовића 1877. године поразили туђинску војску“. Мартиновић је казао да Васојевићи који су страдали на Буковој Пољани то занаменито мјесто својом крвљу натопили и да стога вјечни помен заслужују.

"Ово је мјесто гдје се земља највише примакла небу, а крстом је спојена. Славом је овјенчана и пјесмом опјевана ова света пољана. Удружење Васојевића "Васо“ из Лијеве ријеке још 2002. године покренуло је инцијативу да подигнемо споменик у славу знамените битке која се овдје догодила. 2009. године почели смо са градњом храма, који је никао на темељима старе цркве. Уз Божију помоћ и помоћ свих добрих људи, свих братстава и племена, 2012. године завршили смо изградњу храма.На Видовдан, на овај велики дан, сабирамо се овдје око светог храма", навео је Мартиновић додајући да ће свети споменици подигнути на Буковој Пољани убудуће опомињати све да се испуњава завјет Косовски: "да се крсту служи, а Милошу живи“. Мартиновић је поручио да се сваке године што више омладине сабира на Буковој Пољани на Видовдан, да се "богу молимо, да бог помаже, а у првом реду да влада братска слога и љубав међу свима“. 

"Ово је светиња над светињама, до које нас је довела сила Божија. Као што нас је Бог опоменуо да своју вјеру не заборављамо тако нас је и довео на ово свјето мјесто да ову светињу користимо за спасење народа", казао је домаћин овогодишње славе Рајко Дукић.

Идуће године домаћин славе биће Будимир Вукићевић који је рекао да је као вјерник учествовао у изградњи храма, и да је обавеза православног начина живота да се окупљају рођаци, пријатељи и омладина, и да се живи у складу са хришћанским правилима. "Црна Гора је пуна историјских догађаја па је и Букова Пољана једна искра опстанка нашег народа на овим просторима. Овдје је било стационарано преко 30.000 Турака који су требали да се спусте у Спуж и да одатле кренули да униште наше слободарско гнијездо. Међутим, војвода Миљан Вуков имао је задужење да прати војску која је требала да прође преко Букове Пољане. Када је видјели да војска креће истрчали су Васојевићи са војводом Миљаном Вуковим и његовим сином, бригадиром Тодором и на Буковој Пољани започели су битку са десет пута већом војском. Преко 10.000 турских глава овдје је посјечено. У славу те битке тачно након 125. година направљен је споменик", навео је Вукићевић, наглашавајући да битка била у очи Видовдана и зато су Васојевићи опредијелили да храм овдје подигну у славу и име Видовдана.

Предсједник Управног одбора удружења Васојевића "Васо“ који је суорганизатор манифестације, Зоран Лакушић нагласио је да је за српски народ Видовдан празник над празницима. "Када смо почели градити ову цркву у договору са митрополитом Амфилохијем посветили смо је управо Косовским мученицима и то је једина црква у Црној Гори која је посвећена Видовдану и Косовком боју. Ово је један светионик који обасјава не само Васојевиће већ цијелу Црну Гору. Ово је Васојевићка Света Гора", истакао је Лакушић. Он је нагласио да је побједа Васојевића над Турцима на Буковој Пољани веза која спаја бој на Косову са Црном Гором и то је једна цијелина која је нераздвојива без обзира на административен границе.

"Радимо на томе да прослава Видовдана на Буковој Пољани добије размјере као и прослава Илиндана код цркве на Ружици", казао је Лакушић додајући да је лош пут једина препрека да се дође до Букове Пољане и ту замјерку приписује руководству Колашина које је дужно да обезбједи инфраструктуру на територији своје општине. Лакушић је нагласио да су у цијелини сви путеви у Васојевићима у врло лошем стању, те да људи са ових простора добијају утисак да су грађани другог реда. У настваку манифестације, у духу Васојевића, одржане су народне спортске игре у бацању камена с рамена, повлачење конопа, скоковима у даљ, а играла се и одбојка на трави.

Млади су уживали у богатом спортском и културном програму, а домаћин славе побринуо се да трпеза буде богато припремљена.

Епархија Будимљанско-никшићка