Винчестерска катедрала у потрази за изгубљеним страницама Библије

 Катедрала у Винчестеру жели да пронађе осам средњовековних илуминација које су нестале из највеће преживеле енглеске Библије из 12. века. Оне су можда украдене током претходних 150 година, тако да постоји шанса да су преживеле, вероватно непрепознате у некој приватној збирци.

Винчестерску Библију наручио је  бискуп ове катедрале 1160. године. Кристофер де Хамел, специјалиста за средњовековне рукописе, описује је као „најбољи енглески рукопис са илуминацијама изван Британске библиотеке“. Она је остала у Винчестеру и никад није коришћена као радна Библија, јер нису све илуминације биле завршене.

У једном есеју о Винчерстерској Библији, објављеној овог месеца, Роланд Ријем, заменик старешине ове катедрале, открива детаље једне од крађа. Шеснаестог августа 1927. године крадљивац је написао безобразнописмо Френсису Меџу, библиотекару ове катедрале, признавши му да док му је показивао Библију, узео украшено слово „С“ са једне

странице овог рукописа. „То почетно слово „С“ сада је камен темељац моје имовине,“ написао је крадљивац у писму. „С“ из пролога књиге пророка Јоила заиста недостаје.

Библиотека има и  напомену исписану 1907. године, која бележи чињеницу да је једном огорченом црквењаку понуђен мито да скрене поглед док неко узима „један сувенир“ из Библије, мада је тај евентуални крадљивац том приликом вероватно осујећен.

Ријем је жељан да нађе недостајуће илуминације. „Ако су почетна слова уклоњена током прошлог века, онда постоји велика шанса да су преживела, али нису у вези са Винчестерском Библијом...“ - рекао је Ријем.

Осам недостајућих почетних слова су: Е, Х, П, С и О; илуминација Јоне како излази из кита и једно непознато почетно слово. Верује се да је шест уметника радило на Винчестерској Библији.

Девето почетно слово, за визију пророка Авдије, украдено је, али је касније нађено. Идентификовано је у Следмир Хаусу, у Источном Јоркширу, 1948. године. Катедрала га је откупила за 400 фунти и прилепила га на текст (као што се види на слици). Тржишни извор каже да почетни иницијали из Винчестерске Библије сада могу да вреде до милион британских фунти на слободном тржишту.

Насловна страна на две стране ове књиге је такође уклоњена, вероватно када је овај том био поново лепљен 1820. године. Насловна страна  је једном била у поседу фирентинског трговца књига, који ју је понудио Вилијаму Морису за 100 фунти, али занатлији је то било прескупо. Затим је ову илустрацију купио Џон Пјерпонт Морган 1903. године, и остала је у Моргановој библиотеци и музеју у Њујорку. Она је позајмљена Метрополитан музеју за ову изложбу, што ће бити први пут да Винчестерска Библија напушта Велику Британију.

Изложба „Винчестерска Библија: ремек-дело средњовековне уметности“ у Метрополитан музеју уметности у Њујорку трајаће до 9. марта 2015. године.

Извор: Pravoslavie.ru