Виртуални обилазак светских музеја

Компанија Гугл је у Лондону представила свој нови сајт - Google Art Project који посетиоцима пружа прилику да виртуално "обиђу" неке од најпознатијих музеја света.

Премда се велике светске галерије већ годинама труде да своје колекције учине доступним на интернету, нови Гуглов сајт ће, користећи Стреет Виеw технологију, омогућити посматрање слика и скулптура у изузетно високој резолуцији. То ће, сматрају стручњаци, онлајн доживљај уметности подићи на виши ниво.

Представник Гугла Нелсон Матос рекао је за агенцију Ројтерс да ће захваљујући овом сајту деца из Латинске Америке, Индије и Африке, која немају могућност да виде оригинале, добити прилику да се помоћу интернета приближе том доживљају.

Он, међутим, не верује да ће, ма колико технологија била напредна, сајт заменити посете музејима.

"Не верујемо да ће ова технологија одвићи људе од посете музејима. Заправо се надамо да ће се десити обрнуто", казао је Матос.

Виртуелни обиласци музеја настали су помоћу Street View технологије, објаснио је вођа пројекта Амит Суд. Камере постављене на специјалним колицима крстариле су кроз празне галерије након затварања музеја, правећи панорамске слике од 360 степени које су потом састављене.

Корисници интернета засад могу да се прошетају кроз 385 галеријских просторија, а у Гуглу кажу да ће их ускоро бити све више.

Сваки од 17 музеја који учествује у пројекту изабрао је по једно уметничко дело снимљено у гигапиксел фото технологији, чији је резултат компјутерска фотографија резолуције од седам милијарди пиксела, што је хиљаду пута више од просечног дигиталног фотоапарата и приказује детаље који су невидљиви голим оком, објаснио је Суд.

Виртуелним посетиоцима ће бити на располагању још 1.000 радова које ће моћи изблиза да посматрају класичним зумирањем.

Они ће, такође, моћи да праве сопствене колекције, додају коментаре и поделе своја искуства и доживљаје, казао је Матос, истичући да пројекат нема било какав комерцијални профит за Гугл.

Поред њујоршког Музеја модерне уметности (МоМА) и Метрополитена, међу музејима који су се придружили пројекту су галерија Уфици у Фиренци, Версајска палата у Француској, Стара национална галерија у Берлину, Музеј Кампа у Прагу, Галерија Смитсонијан музеја у Вашингтону, Музеј Ван Гога у Амстердаму, Музеј Ермитаж у Санкт Петербургу, Музеј краљице Софије у Мадриду, Национална и Тејт галерија у Лондону.

Међу делима која ће моћи да се посматрају резолуцијом од седам милијарди пиксела су "У конзерваторијуму" Едуара Манеа, "Жетеоци" Питера Бројгела старијег, "Звездана ноћ" Винсента ван Гога, Рембрантова "Ноћна стража" и "Рођење Венере" Сандра Ботичелија.

Извор: РТВ