Више хиљада Новљана у кољенопреклоној молитви

Више хиљада Новљана у кољенопреклоној молитви
Више хиљада Новљана у кољенопреклоној молитви
Више хиљада Новљана у кољенопреклоној молитви
Више хиљада Новљана у кољенопреклоној молитви

Све дужа је колона људи који након молебана у цркви Светог Спаса на Топлој крећу у мирни молебни ход вечерас према Игалу. Зналци кажу било је око седам хиљада учесника пред којима је на Топлој беседио протојереј, парох луштички Никола Урдешић.

-Пробудила је нашу природну успаваност, нашу људску слабост управо безумност појединих политичара који су донијели Закон о слободи вјероисповијести. Учинили су то тако да се послије две хиљаде година испуњавају ријечи великог Цицерона да „што је ближи крај империје то су безумнији њени закони. Упрво због тога треба да стојимо смјерно и усправно као наше воштанице, треба да се угледамо на нашег Светог Саву, Светог Петра Цетињског, Светог Василија Острошког, на Стефана Пиперског, треба да се угледамо на Свете мученике превлачке, јакобинске, коритске, треба да се угледамо на исповједника вјере Христове, Кирила Бокешког и Далматинског...

У Игалу је окупљени народ поздравио протојереј-ставрофор Никола Тодоровић.

Данијела Ђуровић, потпредседница херцегновске Општине, назвала је Закон о слободи вероисповести “политичким програмом једног атеисте који је на нас, на наше цркве, на нашу вјеру ударио, али не дамо се”. -Херцег Нови је слободарски град. Борили смо се још у вријеме Топаљске комунитади за свој језик, за своје писмо, за право да се Богу молимо у нашим црквама и у нашим манастирима. А данас, у вријеме наше Црне Горе, нам све то затиру. Хоће прво да узму наш језик, и писмо, а сада и наше цркве и манастире.То им не дамо, то ћемо и животом бранити…јер црква је та која нас је увијек држала на окупу, ту смо увијек налазили спасење. То је једино мјесто које морамо да чувамо за наше потомке слиједећи наше претке и градећи будућност, рекла је Ђуровић и додала:

-Херцег Нови је град носилац оредена Светог Саве, Светосавски град у коме су и манастир Савина и мала црква Светог Саве и цијела Савина посвећене светом Сави утемељитељу наше српске, светосавске, православне цркве. Херцег Нови је град који слави славу Пренос моштију Светог архиђакона Стефана Првомученика, који је на умору рекао: `Опростите им гријехе ове и нека им се не урачунају`. Ми данас устајемо и можемо да кажемо, не опраштамо им гријехе, а молићемо се за душу тих грешника. Све до Божића борићемо се молитвом, а од Божића сваким потребним начином јер оно што нам је најважније, вјеру, Цркву и светиње не дамо!

Оливера Доклестић, говорила је у име НВО Српски соко, СКПД Просвета и Матица Бока. Позвала се на родослов своје породице стар више од три вијека а по мајци четири и поручила: -Све цркве овдје је градио народ, ви сте градили и ваши преци, пастири Божји, свештенство. Ниједну цркву није градила држава, само и једино народ, рекла је Доклестић.

Јован Суботић истакао је да никада није видио нити имао част да говори на величанственијем скупу: - Вечерас сте ме увјерили у оно што одавно знам – да живим у најљепшем граду на свијету, који осим најљепшег мора, сунца има и најљепши народ. Вечерас сам увјерен да смо на правом путу, а и који би то други пут био осим Христов пут. Вјерујем да смо овом литијом већ ојдбранили наше светиње. Вјерујем да ћемо, уколико наставимо да исповједамо Господа на овај начин, да присуствујемо литургијама, да у понедељак наложимо бадњаке и код куће и код храмова, да прославимо Божић како доликује, да будемо код храмова на Сабор Пресвете Богородице 8. јануара и на Шћепандан 9. јануара, да смо већ одбранили храмове, казао је Суботић.

Шантићеву пјесму Наша мила Боко рецитовао је надахнуто као и увијек дјечак Милош Богдановић, док су духовне песме извеле Марија Видаковић и Теодора Божовић.

Отац Зоран Миљанић позвао је на нови молебан и следећег дана од 17 сати код цркве Светог Спаса, а молебна шетња након тога биће организована до манастира Савина. И молебану и сабрању у Игалу присуствовали су председник Херцег Новог г. Стеван Катић и потпредседник г. Милош Коњевић.

Извор: Митрополија црногорско-приморска