Више од 16.000 антиквитета покрадено са северног дела Кипра

Више од 16.000 икона, мозаика и мурала из 5. и 6. века покрадено је и распродато у иностранству од када је Турска окупирала северни део Кипра 1974. године.

У предавању које је директор Канцеларије за сузбијање илегалног поседовања и промета старина Михалис Гаврилидис одржао на Одељењу за археологију при Кипарском универзитету речено је да су византијска уметничка дела пронађена чак у граду Кјоту у Јапану (делови царских двери из манастира Перистеронопиги пронађени су у музеју у Каназави).

Он је напоменуо да се чине напори да се ти предмети поврате, у шта се он нада. Гаврилидис је истакао да је незаконити промет културним вредностима данас један од најозбиљнијих облика криминала и да се прометна вредност оваквих културних добара мери у свету са 10 милијарди долара. „Нелегална промет културним наслеђем јесте међународни злочин који захвата многе земље, па и Кипар, нарочито после турске инвазије 1974. године. То је рак-рана која погађа како земље порекла уметничких старина, тако и земље транзита, као и коначног одредишта...“

Он наводи да су највише погођени Сирија, Египат, Авганистан, Ирак и Кипар, као и још неке земље широм света. Предавач такође напомиње да међународна заједница посвећује све више пажње овом питању нарочито после катастрофалног односа са старинама у сиријској Палмири, што је и друге земље које су доживеле такве културне катастрофе учинило предострожним.

Извор: Оrthodoxtimes.com (са енглеског Информативна служба Српске Православне Цркве)