Више од 60.000 црквених предмета украдено на окупираном делу Кипра

A church being used as a stable in Lapithos, Cyprus. Photo: romfea.grТурске власти су хипокритични када се жале у вези наводног пљачкања џамија на Кипру с обзиром на то да више од 60.000 црквених предмета је украдено из цркава широм Северног Кипра, рекла је Зина Александру, градоначелница Лефконика. Лефконико је град у Месаоријској равници на Северном Кипру, који је под окупацијом Турске од 1974. године.

Говорећи на кипарској телевизији, градоначелница  Александру говорила је о уништавању цркава, манастира и гробаља, и о крађи икона на окупираном Кипру, о чему постоји безброј примера. „Наше цркве су постале радионице, кафеи и тоалети,“ пожалила се Александру.

Ромфеа је такође известила о цркви и гробљу из 19. века да се користе као штала у северном кипарском граду Лапитосу.

Градоначелница Лефконика такође је приметила да су Интерпол и немачке власти заплениле иконе украдене са окупиране територије. Према њеним информацијама, украдено је више од 60.000 предмета, док се гробља често оскврнављавају гребањем очију на иконама на гробовима људи.

„Лицемерно разговарају о оскврнављеним џамијама, а уништили су их у окупираном делу земље", рекла је градоначелница и додала да су такве ситуације на слободној територији Кипра изузетно ретке. Такође је приметила да је у Лефконику састављен албум са пописом докумената који недостају.

У мају 2019. године мали реликвијар који садржи део светих остатака Светог Маманта Кесаријског сачуван је са аукције у  Диселдорфу и враћен у манастир Свете Маманта у Морфу, Кипар.

Извор; Orthochristian.com (са енглеског Информативна служба СПЦ)