Висока преставница ЕУ за спољну и безбедносну политику Кетрин Ештон посетила манастир Високи Дечани

Његово Преосвештенство Викарни Епискпо Липљански Г. Теодосије, са протосинђелом Савом (Јањићем) и јеромонахом Андрејем (Сајцем) примио је данас у манастиру Високи Дечани Високу представницу ЕУ за спољну и безбедносну политику Кетрин Ештон. У пратњи леди Ештон били су: Ив де Кермабон (шеф ЕУЛЕКС-а), Пјер Мирел (директор Дирекције за Западни Балкан Европске Комисије), Роберт Купер (генерални директор ѕа спољна и војнополитичка питања у Генералном секретаријату Савета ЕУ), Димитрис Мосхопулос (шеф грчке канцеларије у Приштини и новоименовани специјални саветник ЕУ за питања спрске културне баштине на Косову) са сарадницима.

Владика Теодосије је пожелео госпођи Ештон добродошлицу у манастиру, за кога је рекао да представља једну од најважнијих српских православних светиња на Косову и Метохији, заједно са Пећком Патријаршијом, историјским седиштем СПЦ, Грачаницом и светињама Призрена. "Заштита људских и верских права српског народа на Косову и Метохији је свакако један од најважнијих приоритета Српске Православне Цркве на овом простору и надамо се да ће се створити услови за повратак већег броја расељених Срба", рекао је владика, додавши да "наш народ у енклавама још живи веома тешко и морају да се створе бољи услови за њихов живот и будућност".

Он је истакао да је "Црква посебно забринута за питање заштите својих светиња и споменика културе Србије на територији Косова и Метохије и да је срецан сто је Европска унија именовала Специјалног саветника за питања српске културне баштине г. Мосхопулоса, који је ѕа досадашње време боравка на Косову и Метохији као шеф грчке канцеларије успоставио веома добре контакте са представницима СПЦ". Владика Теодосије је изразио наду да ће ЕУ у наредном периоду наставити да даје допринос заштити интереса српског народа и СПЦ, напоменувши да је посебно важно питање заштита имена и идентитета српске баштине као и имовинских права СПЦ.

"Постојећа озбиљна политичка питања морају да се решавају дијалогом релевантних политичких фактора, али Црква је спремна да пружи и свој допринос тако што ће радити на изградњи мостова поверења и помирења међу етничким и верским заједницама на Косову и Метохији, вршећи своју вековну мисију сведочења истине Христове", нагласио је Владика. Владика Теодосије је такође поменуо и питање безбедности манастира, нагласивиши потребу да најзначајније српске светиње које чува КФОР и даље остану под заштитом међународних мировних снага, јер је "политичка ситуација још веома деликатна".

Госпођа Ештон је изразила дивљење лепоти манастира и нагласила је велики значај очувања православних светиња на Косову и Метохији, у чему ће посебан допринос пружити новоименовани Специјални саветник за питања српске ккултурне и верске баштине г. Мосхопулос. "У ЕУ имате много пријатеља који препознају и цене вашу визију будућности Западног Балкана у коме ће сви народи живети у миру и поштовању. Спремни смо да учинимо све како бисмо помогли да се та визија оствари на добробит свих", закључила је Ештонова, додавши да је веома срећна и привилегована што је посетила овако значајно и лепо место које мора бити очувано за будуће генерације.

На крају своје једночасовне посете манастиру Високи Дечани Кетрин Ешлтон је обишла дечанску цркву и упознала се са вишевековном историјом манастира.

Извор: Епархија рашко-призренска