170-годишњицa Руске духовне мисије

170-годишњицa Руске духовне мисије
170-годишњицa Руске духовне мисије
170-годишњицa Руске духовне мисије
170-годишњицa Руске духовне мисије

Од 20. до 23. октобра 2017. године у Јерусалиму су одржане свечаности поводом 170-годишњице оснивања Руске духовне мисије. Овим поводом у свети град је отпутовала делегација Московске Патријаршије коју је предводио Митрополит крутицки и коломенски Јувеналије.

Одмах по приспећу делегације је примио Патријарх јерусалимски и све Палестине Теофило III коме је Митрополит Јувеналије испоручио топле братске поздраве и најбоље жеље Патријарха московског Кирила и напоменуо: „Ове године Руска православна Црква празнује 100-годишњицу успостављања Патријаршије, и у вези са тим дозволи те ми да изразим Вашем Блаженству наш најискренији позив да допутујете у Москву и учествујете на тим значајним свечаностима. Изразивши благодарност Патријарху Теофилу на очинској бризи о руској духовној мисији у Јерусалиму а уз спомен на овај сусрет владика Јувеналије је предао Његовом Блаженству казањску икону пресвете Богородице опточену бисером. У отпоздраву Патријарх Теофило је заблагодарио гостима на посети и изразио наду да ће у будућности се развијати и јачати братска сарадња јерусалимске  и руске Цркве и члановима делегације уручио крстеве и панагију.

Истога дана делегација је посетила руски женски манастир на Маслинској гори посвећен Вазнесењу Господњем. На улазу је делегацију дочекао Архиепископ берлински и германски Марко (Руска Загранична Црква), архимандрит Роман, игуманија Варвара и сестринство. На гробу заслужног за ову мисију архимандрита Антонина (Капустина) одслужен је парастос.

Поводом 200-годишњице од рођења овог духовника Архиепископ Марко је уручио руској делегацији спомен медаље. Делегација је посетила и друга света места у Јерусалиму и свуда учествовала у богослужењу.

Извор: Патриархиа.ру (превод – Информативна служба СПЦ)