Високо црквено одликовање министарки здравља проф.др Славици Ђукић Дејановић

Високо црквено одликовање министарки здравља проф.др Славици Ђукић Дејановић
Високо црквено одликовање министарки здравља проф.др Славици Ђукић Дејановић
Високо црквено одликовање министарки здравља проф.др Славици Ђукић Дејановић
Високо црквено одликовање министарки здравља проф.др Славици Ђукић Дејановић

Министарки здравља проф.др Славици Ђукић Дејановић на велики празник Васкрсења Господњег у манастиру Милешева уручен орден Белог анђела првог степена.

Орден додељује епархијски Управни одбор Епархије милешевске у Пријепољу на предлог Епископа милешевског Филарета, поводом јубилеја 800 година постојања манастира Милешева, за "љубав, племенитост и доброту према Српској Православној Цркви, а нарочито према Епархији милешевској, манастиру Милешева и манастиру Свети Никола у Прибојској бањи", наводи се у образложењу. Орден Белог анђела првог степена министарки Ђукић Дејановић уручио је Епископ милешевски Филарет, изразивши захвалност за све што је она учинила и што ће чинити убудуће за Српску Православну Цркву.

"Захваљујући Вашем труду и залагању док сте били председник Скупштине Србије усвојен је Закон о реституцији имовине и захваљујући њему омогућено је да се Српској Православној Цркви врати имовина одузета 40-тих година. Захвални смо Вам и за Вашу наклоност да се манастиру Свети Никола врати Прибојска бања, која ће помоћи духовно, здравствено и економски народу овог краја", рекао је владика Филарет.

Министарка здравља проф.др Славица Ђукић Дејановић је нагласила да је орден примила са дубоким осећањем достојанства, части и одговорности.

"Ово је посебан дан у мом животу и стално ми је у мислима реченица Достојевског која каже да није важно живети, већ је важно како живети. Свесна сам да су позиција коју имам и професија којом се бавим такве да изискују много труда и убудуће", рекла је министарка здравља.

Орденом Белог анђела првог степена одликован је и државни секретар министарства здравља проф. др Владимир Ђукић за допринос у враћању Прибојске бање манастиру Светог Никола.

"Ви сте, са вашим сарадницима, манастиру Светог Николе вратили Прибојску Бању на чему смо вам искрено захвални", рекао је, уручујући ордене Белог анђела првог реда владика Филарет. Он је изразио задвољство и срећу због обнове Прибојске бање. "Тамо ће велики број људи добити посао, а бања ће народу помоћи и духовно и здравствено, а онима који ту буду радили и материјално", додао је владика Филарет.

"Одлуку да се Прибојска бања врати Српској Православној Цркви донели смо због тога што ће она више значити мештанима овог краја него што би значила реструктуираном Здравственом центру Ужице. Њена реконструкција отвара могућност да се запосли 300 људи, да се руинирана бања подигне на виши ниво и на тај начин да се капацитети бање укључе у Фонд здравственог осигурања, у смислу рехабилитације ортопедских и кардиоваскуларних болесника", изјавио је проф. Ђукић Тањугу.

Он је најавио да ће се наредног дана састати премијер Ивица Дачић, министарке Верица Калановић и Славица Ђукић Дејановић и он као чланови Савета Владе Републике Србије како би донели одлуку да се определе буџетска средства за развој западне Србије.
 

Владика Филарет је, поводом скорашњег обележавања осам векова манастира Милешева, уручио висока признања Епархије милешевске директору Здравственог центра Ужице Милошу Божовићу, др Душану Јовановићу, др Предрагу Гајину и Драгану Топићу, сви из Београда. Пре церемоније доделе одликовања сви награђени присуствовали су Васкршњој Литургији коју су у манастиру Милешева служили владика Филарет и свештенство Епархије милешевске.

Извор: Танјуг, РТС, Министарство здравља