Високо одликовање министру г. Синиши Малом

Високо одликовање министру г. Синиши Малом
Високо одликовање министру г. Синиши Малом
Високо одликовање министру г. Синиши Малом
Високо одликовање министру г. Синиши Малом

На празник Светог Лонгина Сотника, 29. октобра 2019. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски г. Јован служио је свету архијерејску Литургију у храму Силаска Светог Духа на Апостоле у Барзиловици, надомак Лазаревца.

Саслуживали су игуман манастира Светог великомученика Георгија у Ћелијама Доситеј, архијерејски намесник колубарско-посавски протојереј-ставрофор Златко Димитријевић, протојереј-ставрофор Марко Митић, јереј Рашко Стјепановић, протођакон Иван Гашић и ђакон Никола Урошевић.

За благољепије сабрања побринули су се Србски православни појци. Пре почетка Литургије владика Јован је осветио црквена звона и крстове за новоподигнути храм у Барзиловици.

-Само је истинска вера која се претаче у дела могла у једном малом месту као што је Барзиловица да подигне овако леп и велик храм. За све добро у животу потребна је жртва. А добро је само оно што је од Бога и што води Богу. Без Бога нема истинског добра, које оплемењује људско биће. Добар човек у себи има веру, смирење, љубав, милосрђе... Нажалост, време у коме живимо је време изокренутих вредности. Време саможивих, себичних људи који све чине у своју а не у Божју славу. Овакав човек не види Бога ни изнад себе, ни око себе, ни у себи. Духа овог времена морамо да се чувамо, нарочито ми хришћани. О добру које смо чинили треба да говоре други и да нас памте и помињу по племенитости и доброти које смо имали за своје ближње, проучио је владика Јован.

Том приликом заслужним грађанима додељена су признања. Орден новомученика крагујевачких првог реда уручен је г. Синиши Малом из Београда. Орден новомученика крагујевачких другог реда додељен је гђи Гордани Стевић из Лазаревца и ГО Лазаревац, док је орден Вожда Карађорђа додељен г. Борисаву Матијашевићу, г. Горану Поповићу и г. Милану Поповићу из Барзиловице. Архијерејску грамату признања добили су г. Владана Иванчевића, г. Александар Иванчевић и г. Александар Јовановић из Барзиловице, г. Петар Вуковић из Београда, г. Вукашин Јањевић, г. Александар Булатовић и г. Милан Мишковић из Лазаревца, МЗ Барзиловица, предузеће АРТ АУТО ЛИМ и Црквеноопштински управни одбор из Чибутковице.

По завршетку Литургије за окупљене је припремљена трпеза љубави трудом и залагањем пароха чибутковачког протојереја Жељка Ивковића и верног народа.

Извор: Епархија шумадијска