Високопреосвећеном Порфирију признање Војске Србије

Високопреосвећеном Порфирију признање Војске Србије
Високопреосвећеном Порфирију признање Војске Србије
Високопреосвећеном Порфирију признање Војске Србије
Високопреосвећеном Порфирију признање Војске Србије

Дана 3. јула 2014. године, четрдесет и два припадника Команде и потчињених јединица Прве бригаде Копнене војске Србије, на челу са бригадним генералом г. Стојаном Батинићем, посетили су Светоархангелски манастир у Ковиљу и имали пријем код Његовог Високопреосвештенства др Порфирија, новоизабраног Митрополита загребачко-љубљанског.

Госте су у великој манастирској цркви архимандрит Данило и монах Козма упознали са историјом и мисијом манастира, а потом им се у параклису обратио и поделио архипастирски благослов сâм Високопреосвећени.

После Митрополитове добродошлице, Генерал је, на уприличеном послужењу, у име Бригаде, уручио владици Порфирију плакету признања за изузетан допринос успостављању верске службе у Првој бригади и уложени труд за њено враћање у Војску Србије, притом, зажелевши Високопреосвећеном добро здравље, крепост, дуг живот и велике успехе на новој дужности.

У име православних припадника бригаде, војни свештеник кaпeтан Ђорђе Стојисављевић уручио је Владици дуборезну икону Светог мученика Нестора, заштитника Бригаде, на чијим је ободним деловима изображен грб Војске, ознака Бригаде и текст посвете, придружујући се изразима генералове захвалности.

После тога гости су разгледали радионице за монашку рукодељ, манастирску продавницу и део економије, а потом посетили и манастир Васкрсења Христова у Каћу, где су љубазно дочекани од стране настојатељице монахиње Порфирије и сестринства свете обитељи. Поклонивши се светињи параклиса Рођења Пресвете Богородице и саслушавши кратак историјат манастира, који се с Божјом помоћи лагано и ваљано устројава, домаћини су за госте припремили послужење. У

годан боравак у манастирима окрилатио је припаднике Бригаде да посете и месну цркву Преноса моштију светог оца Николаја Мирликијског у Каћу. Домаћински дочек обавили су двојица храмовне сабраће високопречасни протојереј Ђорђе Ђурђев и пречасни презвитер Александар Игњатов, који је представнике Војске укратко упознао са историјом места и православног храма у њему. После добродошлице, целивања икона, и разгледања храма и порте, у црквеној сали је организован кратак пријем и послужење људства. Војници, старешине и цивилна лица који су били учесници овог кратког али  пријатног духовног излета, вратили су се својим свакодневним радним и животним обавезама, благословени и надахнути за нова, општекорисна, а надасве човечна прегнућа.

презвитер-капетан Ђорђе Стојисављевић,
војни свештеник  1. бригаде Копнене војске