Витенберг: Очекује се пола милиона гостију на прослави Рефомације

Очекује се да ће око пола милиона посетилаца почев од 20. маја посетити Светску изложбу Реформације у Виттенбергу. Са две хиљаде појединачних догађаја биће то највећа манифестација у јубиларној 500-годишњици Реформације. Програм под називом Врата слободе отвориће новоизабрани савезни председник Франк-Валтер Штајнмајер. -Наша визија је да током16 недеља откривамо у Лутеровом Витенбергу изазове за Цркве и свет, да о њима дискутујемо и разговарамо, рекла је представница Евангелистичке Цркве у Немачкој за сарадњу с медијима током Године Реформације Марго Кесман.

Током Светске изложбе до 10. септембра у 16 ​​седмичних тема расправљаће се о актуелним питањима у Цркви и друштву. Реч је о миру и правди, екуменизму, међурелигијском дијалогу, "облицима живота за све", разумевању Европе, духовности, образовања, људским правима и животној средини. Поред тога, устројиће се богослужења, изложбе, тематске вечери и концерти. Укупан трошак, према организаторима, износиће 20 милиона евра, од чега око једна трећина треба да се финансира из државних давања.

Најинтересантнији културни догађај је изложба Лутер и авангарда у бившем женском затвора, у којем су се током својеврсне уметничке колоније уметници из целог света бавили делом и личношћу реформатора Мартина Лутера (1483-1546). Отварање изложбе је предвиђено већ 18. маја. Тренутно се у железничкој станици Витенберга граде темељи за торањ висок 25 метара у облику Лутерове Библије.

Извор: Катпрес (превод Информативна служба СПЦ)