Витешки фестивал

Витешки фестивал
Витешки фестивал
Витешки фестивал
Витешки фестивал

Витез Фест је мултимедијални витешки спектакл који се одржава на велики празник деце - Врбицу/Цвети на Београдској тврђави. Пoд слoгaнoм Клинци и клинцезе, постаните принчеви и принцезе! oживљава праву, правцату мoдeрну интерактивну бajку - програм.

Витешки фестивал: Врбица/Цвети, 31. март и 1. април 2018. године

Субота, 31. март - Сабирање свих учесника и симпатизера фестивала на позоришном тргу, код споменика Кнез Михајла у 12,15 часова. У 12,30 часова дефиле креће Кнез Михајловом улицом до платоа Горњег града Београдске тврђаве, тачније код Деспотове Куле (опсерваторија) где званично креће културно уметнички програм (око 14 часова). Програми Витез Феста почињу оба дана светом Литургијом у цркви Ружици, након које све остале активности наведене у програму почињу у 12 часова и завршавају се у 19,30 часова.

Витез Фест - мултимедијални фестивал витешке културе и традиције одржава се са благословом Његове Светости Патријарха српског Господина Иринеја и под покровитељством кнегиње Линде Карађорђевић.

Витез Фест се одржава сваке године на празнике Лазареву Суботу и Цвети на Тврђави као званична међународна манифестација Града Београда. Његов основни циљ је промовисање традиционалних вредности српског народа.

Међу бројним програмима Витез Феста заступљен је и црквено-уметнички програм „Ресавска школа “, који од прошле године окупља око 30 уметника. Уметнички програм презентује нашој јавности девет видова црквене уметности: живопис (технике: акрилик, јајчана темпера, енкаустика, пастел, акварел, уље на песку), калиграфија, стрип, мозаик (великих и малих формата), вез и златовез, ручно ткање на разбоју и израда бројаница, дуборез и вајање, ручно гравирање – филигран и архитектура.

Црквено-уметнички програм привлачи пажњу великог броја посетилаца, како најмлађих тако и старијих. Посетиоци могу да виде изложене готове радове, као и да прате уживо сам ток настајања дела. Учесници су како мајстори вишедеценијског искуства, чланови УЛУС- а и УЛУПУДС-а, тако и млади таленти свих ликовних академија( ФЛУ, ФПУ, ФСУ, Академија СПЦ)

У црквено-уметничком програму сваке године један уметник одржи своју самосталну изложбу. Прошле године је била изложба икона рађених ретком техником уље на песку, а ове године стрип. Међу учесницима програма „Ресавска школа“ посебно је запажена група уметника која последњих година активно осликава и рестаурира храмове на Косову и Метохији. Ту су укључени и црквени уметници који живе на Косову и Метохији. Рад црквених уметника који учествују у програму је презентован на продајном сајту Витез Феста. Можемо да констатујемо да је икона део духовног идентитета нашег народа, као и да је део савремене уметности.

Извор: akademijaspc.edu.rs