Византија: Задивљујућа историја једног средњевековног царства

Eнглескиња Јудит Херин, професорка византологије на Кингс колеџу у Лондону, од 1991. на Принстонском универзитету у Америци, доајен своје струке, ауторка више књига о историји, култури и уметничкој историји у распону од јелинизма до Византије, прихватила се огромног подухвата да напише потпуну историју хиљадугодишњег средњовековног царства, чијем је изучавању сав свој академски живот завештала.

Тај подухват је остварен у најбољем маниру англосаксонске историографије – кроз кристалну стилистичку јасност, документарну прегнантност и наративну стручност– да се живо и сликовито представе успони и падови у историји Византије са приповедачким тежиштима око неколико тематских целина груписаних на хронолошкој осовини - о храму Света Софија, о иконоборачком сукобу или крсташким ратовима, да споменемо само неколико најважнијих.

Ауторка Херин најпре објашњава основне константе: историјске клице Византијског царства, величанствену метрополу Цариград, римско право, да би се потом посветила његовом даљем развоју, јелинистичкој култури и хришћанском православљу, као и звезаданим часовима, епизодама, обртима и падовима у историји Царства у зениту моћи, као и његовом величанственом развоју и, на крају, о притешњености, муци и забуни, као и о поразима и катастрофама до коначног слома Царства падом Цариграда 1453. отоманским освајањем.

Изванредна студија која на концизан начин у орахово језгро сабија хиљадугодишњу историју величанствене средњовековне империје.

Протођакон Зоран Андрић, Минхен