Вјероучитељ ученике васпитава стиховима

Марко Данојловић са само 22 године постао је вјероучитељ у највећој зворничкој основној школи, док је са 29 година постао уредник Информативне службе Епархије зворничко-тузланске.

Истовремено, бави се и писањем пјесама и аутор је двије збирке поезије.

Иако не жели да прича о свом успјеху у приближавању ђацима љубави према Богу, већина основаца тврди да је један од најбољих предавача у школи. Часови вјеронауке омиљени су међу ученицима, због чега многи у слободно вријеме уживају читајући његове стихове. Данојловић каже да је за успјех пресудна љубав према послу и да све треба радити срцем.

Благословом владике зворничко-тузланског Василија прије четири године постављен је и за уредника Информативне службе Епархије зворничко-тузланске, као први на том новоуспостављеном мјесту. Богословску школу завршио је у Београду 1998. године и данас је апсолвент на Богословском факултету у Фочи.
- Одлазећи у зворничку цркву на свете литургије највише пажње ми је привлачио дио када су се читала јеванђеља. Тада нисам имао потпуну слику о томе ко је Господ Исус Христос, али сам из јеванђеља сазнавао о његовој жртви и љубави према људима. То је у мени пробудило жељу за додатним сазнањима и опредијелило да, са благословом владике Василија, упишем Богословију "Светог Саве" у Београду - прича Данојловић.

Све обавезе које има не сметају му да се бави и писањем поезије. Прву збирку под називом "Вјера, нада, љубав" објавио је 2009. године у 400 примјерака.
- Желио сам да књиге подијелим мојим суграђанима, а како сам добио велику подршку и поруке охрабрења са свих страна, одлучио сам да и ове године припремим збирку пјесама под називом "Старац са очима дјечака" која ће имати промоцију у децембру - најавио је Данојловић.

Он је рекао да ће збирка изаћи у 5.000 примјерака и у издању "Бата тиска" из Београда.
Оно што га посебно чини срећним и што је за њега велика част јесте да је рецензију пјесама написао Матија Бећковић.
- Бећковић је, између осталог, написао и да ја "пјевам испочетка, као да се прије мене није ни пјевало", и то што је таква личност и таква величина написала рецензију за мене је најбољи показатељ мога рада. Моје писање је покушај повезивања једне вертикалне љубави која иде од човјека према Богу и хоризонталне која иде од човјека према ближњима - рекао је Данојловић и додао да се нада се да ће, ако ништа друго, његов примјер подстаћи многе друге да дарове који се налазе у сваком човјеку пробуде и усмјере на стваралаштво.

Млади вјероучитељ и сада већ и пјесник Данојловић је и аутор десетина педагошко-теолошких чланака и уредник и водитељ емисије "На боготражитељском путу" која се емитује на локалном радију.
Мирис ноћи

У новој збирци наћи ће се и пјесма "Мирис ноћи".
- Да ли си икада будна ноћу стајала на прозору и слушала тишину, да ли си осјетила мирис ноћи, чекала некога ко неће доћи. Да ли те је миловала ноћна тишина у вријеме када све се сабира, да ли ти се душа борила да не тугује у сате када творевина мирује. Да ли си била благодарна Богу за дан који је остао иза тебе, да ли си удахнула ваздух и подигла главу, прекрстила се за нови дан, Богу у славу - поклонио нам је своје стихове Данојловић.

Извор: Епархија зворничко-тузланска, Срна